Постоянен арест за уличен в стрелбата в дискотека Малибу
Постоянен арест за уличен в стрелбата в дискотека Малибу / netinfo
32-годишният управител на дискотека "Малибу" в курорта "Златни пясъци" Ивайло Георгиев, обвинен за участие в стрелбата в заведението, след която един човек беше убит, а друг тежко ранен, от днес е с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", определена от Варненския окръжен съд. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.

На Георгиев е предявено обвинение за тежко, умишлено престъпление, в резултат на което на път за болницата почина Венцислав Маринов, а друго лице е с тежки наранявания по краката. След престрелката в дискотека „Малибу”, станала в първите часове на 18 юни, при която пострадаха двамата охранители, са били задържани и разпитани 10 лица, повечето от които с криминална регистрация, но нито един не е в ареста. Като обвиняем на този етап от разследването е привлечен само управителят на дискотеката.

Въпреки твърденията на защитата на Ивайло, че мъжът е с инвалидизирана дясна ръка, съдът го остави в ареста, след като анализира материалите, събрани на този твърде ранен етап от разследването. Доказателствата имат противоречив характер, но съдът счете, че може да направи обосновано предположение, свързано с участието на Георгиев в престъпните деяния, за които се разследва. Заради високата санкция, която законът предвижда за убийство /15 - 20 години затвор, доживотен или доживотен без замяна/, съдът прецени, че има реална опасност ако е на свобода Ивайло да се укрие, или да извърши ново престъпление. Този извод се обосновава и от спецификата на това престъпление, извършено дръзко, брутално и с изключително висока степен на опасност за живота на много хора, многократно надвишаваща обичайната опасност за обществото.

След постановяване на мярката за неотклонение съдът определи 1 юли като възможност за Ивайло Георгиев да обжалва решението.