Поети от страната и чужбина спечелиха награди край Камчия
Поети от страната и чужбина спечелиха награди край Камчия / снимка: writingonthewall.org

Десетки талантливи поети от цялата страна се включиха в VIII издание на Националния конкурс „Мила Родино". Той се организира от община Долни чифлик и премина под патронажа на кмета Красимира Анастасова. Председател на авторитетното жури бе писателят Станислав Пенев от СБП, а в неговата работа участваха известни наши писатели, литературни критици, както и представител на общината.

Първата награда - плакет и диплом, спечели софиянецът Боян Иванов за стихотворенията си „Родина", „Ненагледност", „Всъщност" и „Цветовете на пръстта". Втори е Кънчо Николов от Павликени с „Момчетата на Бачо Киро", „Старите къщи на Велико Търново", „Равнина", „Караисен" и „Балада за Дряново". Трети се класира Мария Андреева от Ямбол с „Писмо до Европа", „Майката на птиците", „Един напълно непознат" и „Хлапакът с празния корем".

Със специални награди - плакет и диплом, бяха отличени Ивелина Никова от Провадия за „Бащино лозе", „На Шипка е тихо", „Жеравна", „Българи" и „Земя като слънце"; Лина Борджиева - Симеонова от Троян за „Обръщение към Апостола", „Спомен", „Вяра Българска" и „Митологично", както и Костадин Коручев от Варна за „Родопско утро", „Бялата Златоградска къща", „Легенди и старинни песни", „Будители народни" и в „В полет".

Награда за участие с отличаващо се представяне и доплом получиха Бианка - Мария Желязкова от Поморие, Станка Мезева от Горна Оряховица, Харалампи Ламбев от Велико Търново, Злати Тасев от Стара Загора, Веселин Ганчев от плевенското село Горталово, Петрус Мар от Варна, Дидка Гемиджиева от Панагюрище, Варта Гарабедян от Варна, Людмил Симеонов от Свищов, Зорка Вълчева от Варна, Дора Ефтимова от Горна Оряховица, Радка Топалова от Пловдив и Стефан Сарандев от Варна.

Авторитетното жури отличи с дипломи за отличаващо се представяне поети, живеещи и работещи извън страната, както и чужденци: Тукухи Минасян - Лондон, Женя Стайкова - Виена, Кристофър Ангелов - Сория, и Маргарита Петкова - Чикаго.

Дипломи за участие получиха Добромира Митева - Варна, Андрей Андреев - с. Гроздьово, Александра Иванова - Тутракан, Станислава Стефанова - Петрич, Магдалена Рангелова - Пловдив, Диана Парапанова - София, и Християн Трифонов - Троян.

С награди за участие в конкурса бяха отличени Съюзът на българските писатели, Съюзът на независимите български писатели, Съюзът на свободните писатели, Сдружение Литературно общество - Варна, творческият клуб на СОСЗР - Варна, Съюзът на българските писатели в САЩ и по света - Чикаго, Литературен клуб „Касталия" - ОДК Варна.