Почти 500 хиляди лева превръщат „Средец” в най-търговската улица в Аспарухово
Почти 500 хиляди лева превръщат „Средец” в най-търговската улица в Аспарухово / netinfo

Проблем на повече от 30 години ще бъде решен до месец и половина, когато приключват строително-ремонтните дейности в района на улиците „Злетово” и „Средец”. Кметът на „Аспарухово” Йордан Николов е срещна с гражданите, за да чуе техните предложения за облекчаване на движението и паркирането.

С 200 хиляди лева допълнително, осигурени благодарение на кмета на Община Варна Иван Портних, ще бъде завършена рехабилитацията на улиците "Средец" и "Злетово" в квартал „Аспарухово”. Строително-ремонтните дейности вече започнаха, а изискването към фирмата изпълнител е да приключи до месец и половина. С първия транш от парите – 260 000 лева, вече е отводнено пространството зад ДКЦ "Св. Иван Рилски", изградени са дъждовната канализация на ул. "Средец" и битовата канализация на ул. "Злетово".

По улица „Средец” бяха подменени и тръбите на основния водопровод, захранващ „Аспарухово”, който досега бе причина за 90% от ВиК авариите.

Дори най-възрастните жители в района помнят, че при всеки по-силен дъжд паркингът и улицата пред къщите се превръщаха в едно голямо езеро, което не се отводнява с дни. Радваме се, че след 30 години този проблем ще бъде решен, коментираха живеещите на улица „Средец” пред кмета на район „Аспарухово” Йордан Николов. Повечето от тях дойдоха на инициираната от него среща на място, в която изложиха своите виждания за довършването на обекта и организацията на движението. Всички с радост приеха факта, че улицата вече е еднопосочна, което улеснява паркирането по иначе тясната улица.

Над 100 колчета ще пречат на недобросъвестните да паркират върху изцяло подновения тротоар, предвидени са специални паркоместа по цялото продължение на улицата. По идея на гражданите ще бъде допълнително осветен паркингът зад поликлиниката, където да може да се паркира без притеснение. Живеещите в района показаха на кмета и няколко дървета с надвиснали клони, които според тях са опасни за минаващите. Те ще бъдат огледани от еколозите и отстранени, обеща Йордан Николов.

бяха осигурени още 140 000 лева за ремонтни дейности и по съседните улици „Искър” и „Каракулаков”. Така цялото каре ще придобие съвсем различен вид и улица „Средец” с над 30 магазина, пазар за плодове и зеленчуци, училище, детска градина и пенсионерски клуб ще се превърне в най-търговската улица в квартала, надяват се хората.