Пловдивчанинът с кокаина направил пълни самопризнания
Пловдивчанинът с кокаина направил пълни самопризнания / снимка: Агенция Митници

37-годишният Николай Симеонов, който беше задържан като получател на пратка от 13 килограма кокаин, скрити в два джета, направил пълни самопризнания пред разследващите и на разпита пред съдия, потвърдиха от Варненския окръжен съд. Това съобщава "Черно море".

На 26 декември миналата година, след анализ на риска, е селектиран за проверка контейнер, пристигащ с кораб от Санта Лучия. При огледа на 7 януари митническите служители установили, че в контейнера има 2 водни джета, в носовите части на които били скрити 12 пакета с близо 13 кг кокаин. Малко по-късно бил задържан получателят - Николай Симеонов. Той е оказал пълно съдействие на разследващите, като е посочил включително лицата и фирмите, с които се е свързал, за да осигури превозването на джетовете.

Стойността на наркотика се изчислява между 585 000 до 4 550 000 лева, а количеството му надхвърля понятието "в големи размери". Законът предвижда за това престъпление тежко наказание - от 20 до 25 години затвор.

Според изготвената справка Николай често пътувал извън пределите на страната. Миналата година е бил в Тайланд, като има данни, че е пренасял скимиращи устройства, за да бъдат използвани там. Неговото име се свързва и с още 8 скимиращи устройства, открити на друг адрес в Пловдив. Всичките 6 фирми на Николай, придобити в последните години, макар и неработещи, водят разследващите до извод, че той се е подготвял и за други престъпления. Съдът му назначи и съдебномедицинска експертиза, тъй като по негови данни той страдал от хронично сърдечно заболяване.