/ Дарик Варна, архив
Хората се давят след 18,00 часа, изтъкват специалистите
Работното време на плажните спасители да се удължи и вместо до 17-18 часа, на охраняемите плажове да има спасител до 19-20,00 часа. За това настояват от варненската структура на Българския червен кръст.

За целта е необходима промяна в Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяване на водните площи, където е  посочено времето за дежурство на плажните спасители, обясни председателят на областната структура на БЧК Илия Раев.

„Хората не се давят между 9 и 18 часа, а плажът е осигурен в това работно време”, изтъкна Раев. Според него концесионерите ще са против една евентуална промяна, тъй като ще трябва да плащат повече за спасителните постове.

Самозванци ни спасяват от удавяне, алармират от БЧК

Около 100 басейна в община Варна работят нелегално, а 25 плажа в областта остават без охрана заради липса на стопани, посочи още областният председател на БЧК. Илия Раев е на мнение, че концесиите трябва да отпаднат, а плажните ивици да се стопанисват от общините. 

Август е най-кошмарният месец за плажните спасители. Обикновено тогава морето става „сърдито” и започва да „вдига вълна”. Въпреки предупрежденията на спасителите при червен флаг, плажуващите влизат във водата, като родителите вкарват и децата си, отбеляза Велислав Цеков, председател на Дружеството на специалистите по водно спасяване към БЧК - Варна. По думите му, както при пътните инциденти, така и при водните, хората не си вземат поука.
Не само при българите, но и при чуждестранните летовници липсва дисциплината и грижата за собствената безопасност, отбеляза доц. Димитър Ставрев, инструктор в БЧК с над 20 години стаж. Опитът му показва, че удавянията по морето стават основно след края на работното време на спасителите.

Родителите да възпитават децата си на безопасно къпане във водни басейни и да се набляга на плуването като превенция на инцидентите, призоваха специалистите.

Във Варненско днес започва Седмица на водното спасяване. В следващите дни на няколко плажа в близките курорти предстоят демонстрации и турнир за действащи спасители. В програмата са включени още лекция и кръгла маса по проблемите на водното спасяване.