Петрич кале
Петрич кале / проф. Валентин Плетньов
Крепостните стени с височина до 7 м вече са разкрити, разказа проф. Плетньов
Петрич Кале край Аврен
94102
Петрич Кале край Аврен
  • Петрич Кале край Аврен
Добре запазена средновековна крепост край Аврен е на път да се превърне в туристическа дестинация от ранга на Перперикон. Това заяви във варненския ефир на Дарик директорът Регионалния исторически музей във Варна проф. Валентин Плетньов. 

Става въпрос за крепостта „Петрич кале”, която се намира на огромна скала над белославското село Разделна. Тя е една от най-големите антични и средновековни крепости в Източна България, изтъкна проф. Плетньов.

проф. Валентин Плетньов

Данни за Петрич кале има още от времето на арабския пътешественик географ Ал Идриси. В описание на света през 1154 г. той описва крепостта като голям, хубав и богат град.

След няколко десетилетия прекъсване проучванията на крепостта са били подновени преди 2 години. При разгребване само на каменната маса, без да се засягат земни пластове, се разкриват крепостни стени на места високи по 7 метра, в изключително добро запазено състояние.

проф. Валентин Плетньов

Чрез геофизични методи са установени църковни сгради. При проучването варненските археолози се натъкнали на единственото запазено у нас стълбище, вкопано на близо 20 метра навътре в скалата. То водело към огромни водни резервоари с обем над 700 куб. м. вода.  

Крепостта е имала две огромни правоъгълни кули с размери 11 на 9 метра, на разстояние 50 метра една от друга. Те са запазени на височина от 7 метра. В друга голяма кула, която е защитавала подхода към крепостта, са открити керамика и животински кости. Поради жегата обаче разкопките са преустановени до есента. Миналата година на „Петрич кале” са били открити кръстове, монети и обеци от Средновековието.

проф. Валентин Плетньов

Като географска среда и разположение Петрич кале прилича на Перперикон. Ако бъде осветена, крепостта ще може да се вижда от Девня и магистрала „Хемус”, смята шефът на Варненския исторически музей. Той разкри, че за да бъде превърнат обектът в туристическа атракция, чрез Община Аврен ще се кандидатства за европейско финансиране.

Във Варна често се появят археологически находки. Една от последните , която се появи при строежа на жилищна кооперация на ъгъла на улиците „Йоан Екзарх” и „Граф Игнатиев”, се оказала част от огромен хореум (склад за зърно). Предполага се, че сградата  е била с размери 100 на 25 метра и в нея са били складирани зърнените храни за износ на древния град.

Заради находките и предписание на Министерство на културата инвеститорите са променили проекта си. Старината ще бъде запазена и  експонирана по подходящ начин, за да има обществен достъп до нея, без да се влиза в частния имот, уточни проф. Плетньов.

Музейният директор увери, че Аладжа манастир е в много добро състояние. Скалният манастир е много добре укрепен и може спокойно да приема посетители.  Предстои укрепване и на Римски терми, което няма да се отрази на посещенията на туристическия обект.

Целият разговор с Валентин Плетньов е в прикаченото аудио.