Отварят офертите за новите градски автобуси
Отварят офертите за новите градски автобуси / Sofia photo agency, архив

В 10 часа в централата на „Градски транспорт" ще бъдат отворени офертите за доставка на новите автобуси на общинската фирма. Вчера изтече срокът за подаване на офертите.

Общинското транспортно дружество ще се сдобие с новите автобуси като част от проекта за "Интегриран градски транспорт на Варна", финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие". Обществената поръчка е с прогнозна стойност 41,75 милиона лева без ДДС.

10 фирми от Европа и Азия си оспорват отделните позиции в конкурсната процедура, съобщава вестник „Черно море".

Според обявлението в сайта на Агенцията за обществени поръчки, срокът за изпълнение на поръчката е 270 дни. 20 от новите автобуси ще се движат с природен газ. Другите 50 ще са с дизелови двигатели.

Най-много средства - 20,25 милиона лева, са предвидени за 30 съчленени градски автобуси с нисък под, работещи с дизелов двигател. 10,5 милиона лева ще струват 20-те градски автобуси с нисък под, също с дизелови двигатели. За нископлатформените рейсове на метан са предвидени 11 милиона лева.

Всички автобуси трябва да са оборудвани с механична рампа за инвалидни колички. Отделението за водача и пътническият салон трябва да са със самостоятелна вентилация. Пътническият салон да е с интегрирано отопление и климатизация.

Съчленените автобуси трябва да са с капацитет минимум 150 пътника, с поне 40 седящи места. Останалите бусове трябва да побират поне 95 пътника (85 за возилата на метан) при минимум 25 седящи места.

Като част от поръчката трябва да бъде доставено още допълнително оборудване, да бъде осигурено обучение на водачи и монтьори, техническа помощ, гаранционно и следгаранционно обслужване.