От днес Кирил Йорданов официално е бивш кмет
От днес Кирил Йорданов официално е бивш кмет / Sofia Photo Agency, архив
От днес Кирил Йорданов официално е бивш кмет
62672
От днес Кирил Йорданов официално е бивш кмет
  • От днес Кирил Йорданов официално е бивш кмет

Пълномощията на Кирил Йорданов като кмет на Варна бяха прекратени от Общинската избирателна комисия (ОИК). Решението е взето с абсолютно единодушие, обяви пред Дарик говорителят на комисията Кристиян Богоев.

Решението ще влезе в сила след 7 дни, считано от днес, като може да се обжалва в Административен съд Варна, отбеляза Богоев.

Частичните местни избори могат да се проведат най-рано през втората половина на юни, според говорителя на ОИК.

Решението на Общинската избирателна комисия предстои да бъде изпратено на Централната избирателна комисия, като в срок до 7 дни от получаване му централният орган трябва да предложи на президента да насрочи частични избори за кмет. Следващата стъпка е в срок до 14 дни от приемането на предложението на ЦИК държавният глава трябва да насрочи частични избори, като от датата на президентския указ до провеждането на изборите трябва да има не по-малко от 50 дни.

С решение на ОИК този следобед бяха прекратени пълномощията и на тримата общински съветници от „Либерален алианс", които подадоха оставки. Местата на Цветелина Тънмазова, Дилбер Вейсалова и Веселина Янкова в местния парламент ще останат незаети до края на мандата, тъй като всички останали в партийната листа са отказали да положат клетва за общински съветници.

Общинският съвет ще продължи да работи в намален състав от 48 съветници, посочи Кристиян Богоев.