Оправдаха 71-годишен мъж, обвинен за блудство
Оправдаха 71-годишен мъж, обвинен за блудство / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Варненският районен съд призна за невинен 71-годишен работник в пункт за вторични суровини и го оправда по първоначално повдигнатото срещу него обвинение в блудство с малолетно момиче.

И. Димитров бе привлечен към наказателна отговорност след подаден сигнал в полицията през февруари миналата година от бащата на малолетното момиче. Срещу Димитров бе повдигнато обвинение, че на 6 февруари, в пункт за изкупуване на вторични суровини в кв. „Виница“, е извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление спрямо 12-годишно тогава момиче.

Първото заседание по делото в Районния съд бе в началото на юни 2013 г., като в 5 открити публични заседания бяха разпитвани свидетели и вещи лица. За охраняване правата и интересите на пострадалата по делото бе назначен особен представител – адвокат от Адвокатска колегия – Варна, който встъпи като частен обвинител в процеса и предяви граждански иск за сумата от 10 000 лева от името на малолетното момиче. Днес бяха приети заключенията от назначените съдебно-психиатрични и психологически експертизи, според които малолетната страда от лека умствена изостаналост и не може да дава достоверни показания.

Съдебният състав потвърди взетата по отношение на него мярка за неотклонение „подписка”. 15-дневен е срокът за обжалване на присъдата.