Обжалват оправдателната присъда на лекар за смъртта на недоносено бебе
Обжалват оправдателната присъда на лекар за смъртта на недоносено бебе / Sofia Photo Agency

Варненският апелативен съд разгледа протеста на прокуратурата в Разград срещу оправдателна присъда на Окръжен съд Разград за причиняване на смърт по непредпазливост на недоносено бебе. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата. На 19 януари тази година на първа инстанция съдът е признал за невинна д-р Ергюз Мустафа за това, че в периода от 18-ти до 21 септември 2009 година, в МБАЛ ”Св.Ив.Рилски” в Разград, поради немарливо изпълнение на лекарската професия, е причинила смъртта на преждевременно родения Вели Билялов. Този съд е оправдал подсъдимата и по обвинение, че тя е поискала 250 лева от близките на родилката. Исковете на родителите за парично обезщетение не са били уважени.

Момченцето на сем. Билялови от с. Острово, община Завет,  се родило преждевременно, близо месец преди  определения термин за раждане. Въпреки, че било настанено в неонатологично отделение на болницата почти веднага след раждането, 5 дни по-късно бебето починало. Експертиза установила, че причина за смъртта на недоносения Вели била мултиорганна недостатъчност. Според обвинението, поради професионална небрежност, д-р Мустафа не е осигурила екип от неонатолог и анестезиолог.

Прокуратурата настоява, че разградският съд не е анализирал причинно-следствената връзка между смъртта на недоносеното бебе и умишленото нарушаване на правно регламентираното задължение на лекаря при преждевременно раждане да осигури екип от специалисти.  В протеста на прокуратурата се настоява и за наказание, свързано с неправомерно поисканите от д-р Мустафа 250 лева за израждането на бебето. Жалба срещу оправдателната присъда на Разградския окръжен съд са подали и родителите на починалото дете, чийто граждански иск в размер на 100 000 лева е оставен без уважение от първата съдебна инстанция.

Апелативният съд във Варна ще се произнесе с решения в срока, определен от закона.