Обучават персонала в забавачките за работа с деца с редки заболявания
Обучават персонала в забавачките за работа с деца с редки заболявания / Дарик Варна, архив

Обучение на медицински персонал за работа с малчугани с хронични заболявания започват в детските заведения във Варна. Това стана ясно на среща на тема „Възможности за осигуряване на хранене в детските заведения на деца с хронични заболявания, нуждаещи се от специално диетолечение", която се проведе за втори път в общината.

Целта е малчуганите с хронични заболявания да получат необходимите медицински грижи и да могат да посещават детски заведения заедно със своите връстници. Вече е проведено обучение, свързано с диабета, предстоят такива за грижи за деца с епилепсия, астма, хемофилия и други, посочват от дирекция „Здравеопазване". На медицинските сестри и лекари ще бъдат предоставени материали, възможност за индивидуални консултации, както и телефон за връзка с детските отделения, на който 24 часа в денонощието могат да получат съвети.

На срещата е взето решение да се сформира работна група на 5.11.2014 г.,която ще изработи план за действие и предложения за промени в Нормативна уредба за детското и училищно здравеопазване и хранене. Вече са изготвени менюта за деца с редки заболявания от екипа на доц. Миглена Георгиева, ръководител на ІІ-ра детска клиника в МБАЛ „Св. Марина".

Община Варна е водеща при въвеждането на специалните менюта в детските заведения и за малките пациенти с целиакия, алергии, метаболитни редки заболявания е осигурено подходящо хранене, посочват още от дирекцията.

По предложенията за промени на национално ниво работят представители на община Варна, лекари-специалисти, експерти от Регионална здравна инспекция, Агенция по безопасност на храните, ОП „Комплекс за детско хранене", представители на пациентски организации и директори на детски заведения.