Общини споделят успешни модели за интеграция на малцинствата
Общини споделят успешни модели за интеграция на малцинствата / Община Аксаково

Общински експерти от България, Испания и Румъния обсъждат във Варна успешни модели за ефективна интеграция на малцинствени групи. В рамките на два дни – 16 и 17 октомври, те коментират стратегически стъпки за пълноценното приобщаване на различни малцинствени групи към системите на образование, трудова заетост и здравеопазване.

Темата е основна в международната конференция „Социалното включване на уязвимите етнически групи – приоритетна задача на местните власти до 2020 г.“. В рамките на дискусиите ще бъдат представени добрите практики на всички общини, партниращи си в проекта. Основната цел на активния обмен на опит е достигането до най-успешните модели за интеграция и адаптирането им към местните условия във всяка от страните, ангажирани в проекта.

Пред международните си партньори Община Аксаково успя да представи постиженията в проекта „Партньорство за равни възможности“. По него вече общинската администрация е обучила и назначила социални медиатори в гр. Игнатиево и селата Изворско, Въглен и Любен Каравелово. Медиаторите са роми, на възраст до 29 години с минимум средно хуманитарно образование. В два от петте си работни дни те консултират представители на ромската общност, желаещи да се интегрират, в сградите на кметствата, в които са базирани. В останалите три дни от работната седмица проучват проблемите на малцинствените групи на терен и всеки месец подготвят доклади, които предоставят на администрациите за намиране на най-адекватните решения.

„Целта на проекта е социалните медиатори да служат за пример на хората в общността си и най-вече на младите и да се убедят, че, когато човек е инвестирал в образованието си, по-лесно може да си намери работа“, обясни ръководителят на проекта Нели Петрова.