„Обединено училище открива нови възможности пред учениците от малките населени места
„Обединено училище открива нови възможности пред учениците от малките населени места / снимка: Пресцентър ГЕРБ

„Проектозаконът за предучилищното и училищното образование, внесен в парламента от ПП ГЕРБ, открива нови възможности пред учениците от малките населени места и особено пред тези, чиито семейства са в затруднено финансово положение." Това увери народният представител от ГЕРБ Красимира Анастасова при срещата си със Светла Стойкова, директор на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий" в Синдел.

Варненският депутат представи предложението за създаване на „обединено" училище, което ще позволи на учениците от малки населени места да завършват първи гимназиален етап в родното си място. „Тези училища могат да осигуряват и професионална подготовка, което ще даде възможност на децата да получат квалификация", допълни Анастасова. По думите й, за да се преобразуват, заварените към влизане в сила на закона общински основни училища, ще е необходимо решение на Общинския съвет. „Проектозаконът предвижда по модела на германската дуална система професионалните училища да предоставят обучение чрез работа във втори гимназиален етап - ХI и XII клас. Целта е чрез по-тясно сътрудничество между професионалните гимназии и бизнеса, обучението на учениците да бъде практически ориентирано, така че да им осигурява реализация по придобитата професия в съответното предприятие - партньор на училището", обясни Анастасова.

Заедно с нея Светла Стойкова обсъди структурата на учебното заведение, което е единственото средно училище в община Аврен и залага на развитието на професионалните паралелки. „В момента имаме професионална паралелка по готварство, но през следващата година се надяваме да възстановим паралелката по хлебарство и сладкарство", обясни директорът на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий".

Светла Стойкова запозна народния представител с намеренията средищното училище, в което учат деца от 8 села в община Аврен, да има свои отбори по футбол и лека атлетика. Под формата на свободноизбираема подготовка сега част от децата тренират тенис на маса. „Оборудването е осигурено чрез реализацията на проект. Правим всичко възможно ежегодно да закупуваме нови уреди и да подобряваме условията за спорт в училище", разказа Стойкова.

Наскоро за тренировки на учениците в гимназиална възраст били осигурени и боксови ръкавици. По молба на младежите Красимира Анастасова подари на училището необходимата за тренировките боксова круша. Тя обеща да осигури спортния уред, след като съдейства за среща на министъра на младежта и спорта Красен Кралев с ученици от община Аврен. В рамките на тази среща в София бяха обсъдени условията за спорт в учебните заведения и визията на децата за часовете по физическо възпитание.