Няма логика да има режим на тока във Варна
Няма логика да има режим на тока във Варна / netinfo
"Нямаме финансови изгоди да налагаме режим на тока във Варна и никога не сме мислили по този въпрос", заяви председателят на Управителния съвет на "Eлектроразпределение Варна" Райнхард Ашендорф по повод появилите се интерпретации в някои медии. До края на календарната година проблемите с прекъсванията в електропреносната мрежа във Варненска област ще бъдат ликвидирани с 30%, увери Ашендорф на среща с областния управител и кмета на Варна.

Повод за тази среща стана аварията в понеделник, при която цяла Варна остана без ток за половин час. Ако не бе бързата намеса на институциите, спирането на тока можеше да се окаже фатално за недоносените бебета в кувьози, за болните на хемодиализа и за пациентите на командно дишане. На карта бе поставено и екологичното равновесие на цяла Варненска област, тъй като внезапното прекъсване на електроподаването е довело до риск от изпускане на отровни газове от химическите заводи в Девня, каза началникът на ОД "Гражданска защита" полк. Митко Георгиев.

Липсата на оперативна връзка между Електроразпределение Варна и институциите, неритмичната профилактика на съоръженията, недостатъчният брой на аварийните екипи, които не дават денонощни дежурства, а след 5 следобед действат на "повикване по домовете" - това бяха част от въпросите, които областният управител и кметът на Варна поставиха за обсъждане.

"Проблемът в България е, че има твърде малко резервни захранвания и когато се прави профилактика, те не могат да покрият нуждата от електроенергия" - така Ашендорф обясни липсата на редовна профилактика на съоръженията. Той увери, че постепенно дружеството ще изгради резервни захранвания.

Следващата среща в същия формат е насрочена за 15 ноември.