Няма да викат Цветан Цветанов на разпит за Килърите
Няма да викат Цветан Цветанов на разпит за Килърите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От третия опит Варненският апелативен съд даде ход на делото "Килърите", което се гледа при засилени мерки за сигурност във Варненския затвор. Магистратите отхвърлиха искането бившият вицепремиер Цветан Цветанов да бъде призован като свидетел по процеса. Според съда има достатъчно събрани доказателства по обстоятелствата, които защитата на Петър Стоянов – Сумиста иска да бъдат изяснени допълнително.

Магистратите оставиха без уважение искането за отвод на зам.-главния прокурор Ася Петрова, която беше обвинител по делото пред Окръжния съд в Шумен, но за процеса на втора инстанция е командирована от Сотир Цацаров в качеството си на наблюдаващ прокурор.

По-горната съдебна инстанция се позова на това, че в правомощиятана главния прокурор е да направи ревизия и контрол на подчинените му прокурори. Негото право е да командирова прокурор при служебна необходимост. Освен това законодателят е предвил участие на наблюдаващия прокурор при разглеждане на делото.

Варненският апелативен съд определи като частично основателен иска на адвокатите на Стоянов за допълнителна комплексна счетоводна експертиза. Съдът допусна изготвянето на нова съдебно-финансова експертиза, която да отговори на въпроси налични ли са  документи за сключен договор между Румен Рачев и подсъдимия Георги Вълев.

Допълнителната финансова експертиза ще установи дали има плащания между двамата. Финансовият експерт ще трябва да изготви своята експертиза до 21 януари 2014 година.