Немарливите собственици на стари сгради нарушават три закона, смята архитект
Немарливите собственици на стари сгради нарушават три закона, смята архитект / Дарик Варна, архив

Идеята да се прехвърли опазването на архитектурното наследство от държавата на общините има позитиви, но във Варна няма компетентни специалисти, които да работят по проблема. Това мнение изрази във варненския ефир на Дарик Доц. Красимира Вачева - преподавател по история на архитектурата във Варненския свободен университет.

Собствениците на сгради - паметници на културата нарушават три нормативни документа, ако не ги поддържат. Това са Конституцията, Законът за опазване на културното наследство и Законът за устройство на територията. Те са освободени от данък и такса смет, именно за да инвестират в поддръжка, припомни доцентът.

Според Красимира Вачева идеята общината да реставрира срещу ипотека паметниците на културата, които са частни, е добър вариант.

„Българинът е устроен така, че ако не му бръкнете в джоба, не реагира въобще. Сградите трябва да се ипотекират и ремонтират, защото собствениците не са достатъчно компетентни да ги поддържат“, обясни тя.

У нас липсват специалисти - реставратори на следосвобожденската архитектура.

„Има пластична украса на къщи, която няма кой да  свали и работи. Тя изчезва и няма кой да я реставрира. Това също трябва да бъде държавна политика“, коментира варненският преподавател.

Доц. Вачева е на мнение, че архитектите също носят вина наравно с държавата за разрушаването на културното наследство.

„Архитектите имат вина, тъй като проявяват търпимост. Няма съществена реакция, която да възбуди общественото мнение и да не се рушат поголовно сгради“, посочи специалистът.

По думите на доц. Вачева студентските проекти могат да бъдат в помощ на общината и на собственици, които искат да кандидатстват за реставриране на сградите.

„Нашите студенти по архитектура снимат улични градски силуети. Можем да ги предоставим на общината тя да ги ползва когато има проекти за работа по сгради - паметници на културата. Проблем е обаче, че собствениците не допускат студентите да направят заснемане на сградите“, добави доцентът.

В момента във Варненския свободен университет тече Седмица на архитектурата. Темата - „История на архитектурата и опазване на културното наследство“, не е избрана случайно. Историята винаги дава началото, а опазването на културното наследство би трябвало да бъде кауза, коментира доц. Вачева. Най-важното, на което тя иска да научи своите студенти, е да гледат и да чувстват архитектурата, тъй като тя е общо дело на голяма професионална гилдия. Всички трябва да имат сетивност към опазване на наследството, смята преподавателят.

В момента във Факултета по архитектура се обучават малко над 20 души в първи курс, които по закон те ще излязат с магистърска степен. Вече има и два випуска магистри по опазване на културното наследство.