Наши моряци спасиха 18 заложници от пирати
Наши моряци спасиха 18 заложници от пирати / снимка: www.airgroup2000.com

Наши моряци измъкнаха от лапите на сомалийските пирати 18 заложници, пише "Стандарт". Екшънът се разиграл в злокобния Аденски залив. Влекач с български екипаж се включи в спасителната мисия за живота на 15 грузинци и трима турци. Мъжете били държани в плен 16 месеца, след като корабът им "Олиб. Г" бил завзет от главорезите. Вчера нашите получили уверение, че преговорите са приключили и трябва да вземат заложниците на борда на влекача. На палубата на "Олиб. Г" обаче ги посрещнали тежковъоръжените похитители. "Назад! Ще стрелям!", почнал да крещи черен мъж. Наложило се нашите да се оттеглят, докато пиратите се отдалечат с лодките си.

"Назад! Ще стрелям!", крещи черен мъж, облечен в камуфлажен панталон и раздърпана тениска, стиснал автомат в ръце. Екшънът не е от холивудски филм, а се разиграва на живо в Аденския залив. Там български екипаж на влекач участва в спасяването на пленени от пирати моряци, научи "Стандарт". 15 грузинци и трима турци бяха освободени вчера след 16 месеца в плен, съобщиха медиите в Тбилиси. Влекачът, собственост на международна шипинг компания, който зарежда с гориво и храни военните съдове в Аденския залив, пътувал към Кения. По средата на пътя обаче бил отклонен и включен в спасителната операция със заложниците от товарния "Олиб.Г", който плава под малтийски флаг. Заедно с българския екипаж на борда на влекача пътували и тежковъоръжени рейнджъри, повечето от които новозеландци. Те получили сигнал да се качат на пленения кораб. "Преговорите с пиратите са приключили", гласяло изпратеното съобщение. На палубата обаче ги посрещнали тежковъоръжените похитители. Те заплашили, че няма да пуснат заложниците и ще стрелят на месо. Междувременно влекачът вече се залепил за борда на "Олиб.Г". Наложило се спасителите да се оттеглят, докато бързите лодки на пиратите се отдалечили от пленения кораб. След това се върнали и помогнали на задържаните, които вече били изгубили надежда, че някога отново ще бъдат свободни.

"Трябваше да преодоляваме "дяволски условия" на живот в глад и жажда", разказва капитанът на "Олиб.Г" Мамед Закарадзе пред грузинския вестник "Месинджър", който излиза на английски език. Той благодари на грузинското правителство и на всички, които имат участие в освобождаването им. Сега моряците се чувствали в безопасност на "контролирания от Грузия кораб", с който плават към едно от пристанищата на Кения.  След като преминат там през медицински преглед и оформянето на юридическите процедури в пристанището, те ще отпътуват със самолет за Тбилиси. Така след 16 месеца раздяла ще бъдат отново заедно със семействата си.

Саакашвили благодари на българите

Грузинският президент Михаил Саакашвили благодарил на българите за участието им в спасителната операция, научи "Стандарт". Веднага след новината за освобождаването от плен на моряците за Кения е заминала официална делегация, която ще помогне да отпътуват в родината. Според грузинската агенция по транспорта всички моряци са в задоволително здравословно състояние. Агенцията не разкрива подробности за преговорите по освобождаване им, но в някои грузински медии се съобщава, че пиратите не са получили откуп. Според сайта "Сомалия рипорт" обаче "Олиб.Г" е освободен, след като пиратите получили 3 милиона долара откуп.

Хората едва дишали

когато влекачът прибрал пленниците, всички били толкова слаби и изнемощели, че едва дишали. Грузинците разказали, че през цялото време пиратите са ги тормозели. Дните им минавали в постоянен страх от изхода на преговорите с пиратите. Освен глад и жажда те търпели и настроенията на похитителите, които далеч невинаги били добре настроени. Някои от заложниците имали белези от изгорено, тъй като в пристъп на ярост пиратите си гасели цигарите върху тях. Сега нашият екипаж полагал грижи за тях, за да могат да се възстановят поне малко до пристигането си в Кения. Натискът върху заложниците далеч не е само психологически, коментираха наши психолози, които са работили с българските моряци, които бяха върнати от плен през миналата година. Влизането в нормален ритъм изисквало години терапия, а следите от времето, прекарано в плен, били до живот.