/ ThinkStock/Getty Images
Възрастни хора, набелязани за жертви от телефонни измамници, се доверяват повече на обаждания от мними полицаи отколкото на истинските, които се опитват да предотвратят измамата. Това разкри шефът на варненската полиция комисар Даниел Пашов, който сподели, че неговите подчинени срещат трудности  при легитимирането си.

Изправят пред съда безработен, помогнал на телефонни измамници

Техните служебни карти се приемали с подозрение от пенсионерите, получили преди това обаждане да хвърлят пари през терасата или да ги оставят на определено място. „Полицията по никакви повод не иска да бъдат давани, хвърляни или оставяни пари на поляни, до камъни или кошове”, предупреди Пашов. 

През октомври във Варна са извършени 21 телефонни измами. Най-големите суми са дадени от 37-годишен мъж и майка му, които са се разделили с над 33 хил. лв., и от 55-годишна варненка, която дала 14 хил. евро. Нито едно от престъпленията не е разкрито, но са предотвратени три опита за измами. При тях от потенциалните жертви са били поискани общо над 100 хил. лв.  

Тенденцията е селата във Варненска област да бъдат обезпечени с полицаи, които да прекарват по-дълго време там, каза още Пашов. Всеки от създадените мобилни екипи за противодействие на конвенционалната престъпност на обикаля обикаля около 10 населени места. 

Глоби от 20 до 150 лева и спиране на автомобила от движение, ако протекторът на гумите му е под 4 мм, заплашват водачите, напомни  началникът на отдел „Пътна полиция“ в КАТ- Варна Петко Камбуров.

Традиционната акция „Зима” стартира от 1 ноември и ще продължи до края на месеца. През първите 10 дни ще бъдат проверявани каруци и велосипеди, до 20 ноември акцентът ще бъде върху безопасността на пешеходците, а накрая проверките ще се фокусират върху техническото състояние на автомобилите.