Наблюдение на частично слънчево затъмнение организират в Обсерваторията
Наблюдение на частично слънчево затъмнение организират в Обсерваторията / Dariknews.bg
Наблюдение на частично слънчево затъмнение организират в Обсерваторията
78399
Наблюдение на частично слънчево затъмнение организират в Обсерваторията
  • Наблюдение на частично слънчево затъмнение организират в Обсерваторията

Варненската обсерватория организира безплатно наблюдение на частичното слънчево затъмнение, което ще се наблюдава на 20 март. Варненци и гостите на града ще имат възможността да наблюдават явлението от сградата на Обсерваторията. Това заяви пред Дарик директорът на институцията Свежина Димитрова. Идеята е всеки желаещ да получи информация за явлението и да успее да се наслади по възможно най-добрия начин на затъмнението.

Предвижда се в сградата на Обсерваторията и в двора да се разположат няколко пункта за наблюдение. На терасата на сградата пък ученици ще измерват светимостта и метеорологичните условия, след което данните ще бъдат обработени и ще се представят на конференции.

За годината на светлината, която се чества през 2015 г., от Варненската обсерватория са предвидили редица мероприятия. Първото ще е провеждането на безплатна публична лекция „Природата на светлината“, която ще се проведе на 21 март. „Това ще е само първата лекция от поредицата, които обмисляме през настоящата година“, обясни Димитрова.

Съвместно с община Варна Обсерваторията организира конкурс за светлината и светлинните технологии, който е насочен към ученици от варненските гимназии. Конкурсът ще се проведе в 3 направления – рисунка и макет, видеофилм или анимация и образователна игра. В конкурса могат да участват ученици от I до XII клас, разделени в три възрастови категории 1–4 клас, 5–7 клас и 8–12 клас. Надпреварата ще приключи с фестивал през юни под наслов: „Празник на науката“.

През април от Обсерваторията предвиждат провеждането на Младежка конференция, а през лятото ще има наблюдателни експедиции до обсерваториите в Рожен, Аврен и Белите брези, на които ще се обсъдят ползите от използването на светлинната енергия. В началото на септември пък ще се проведе Семинар за учители по физика от варненски гимназии.

Летният туристически сезон през миналата година е бил успешен за Обсерваторията. Най-голям процент от посетителите са били българи, следвани от руснаците и украинците. Според Димитрова кризата в Украйна няма да се отрази негативно на броя на посещенията в Обсерваторията. „Стига да има достатъчен брой руски и украински туристи не мисля, че това ще се отрази по някакъв начин. Те са едни от най-любознателните и традиционно предпочитат да разгледат Планетариума и Обсерваторията“, коментира директорът на институцията.

Повече от 300 деца пък са се записали в курсовете, които се провеждат във Варненската обсерватория. Лекциите се водят от трима преподаватели, като очакванията за тази година са някои от най-добрите ученици отново да получат международни награди. Миналата година няколко възпитаници на Обсерваторията бяха наградени от НАСА и заминаха на посещение в САЩ. Общо 12 000 деца от варненски училища пък посещават годишно сградата.

Обсъжда се възможността Варненската обсерватория да кандидатства по европейски проект за изграждането на нов Планетариум и доставката на модерно оборудване. За целта са проведени разговори с общинската администрация.