Може да открият музей на соца напролет
Може да открият музей на соца напролет / Ретро Музей
Може да открият музей на соца напролет
76162
Може да открият музей на соца напролет
  • Може да открият музей на соца напролет

Eдинственият и уникален за страната Ретро музей, който събира колекция от артефакти и спомени от времето на социализма, може да отвори врати напролет. Все още не е ясно в кой град ще бъде разположен музеят, като в момента авторът на идеята Цветан Атанасов води преговори с един от варненските молове. „Приоритет остава Варна, но ако не се стигне до споразумение, музеят може да отвори в Пловдив”. Това заяви в ефира на Дарик самият Цветан Атанасов.

Колекцията му включва десетки превозни средства, стотици банкноти, хиляди табели и безброй други предмети, напомнящи за епохата на социализма. За музея са необходими минимум 3 декара площ, като идеята е да се разположи в паркинга на мола.

Може да открият музей на соца напролет
netinfo

„Водихме разговори с пожарната, искаме да правим климатизация, да сложим червени килими. Замисляме залата да бъде грандиозна. Да има пейки, за да може хората да седнат. В музея ще има коли от социалистическата епоха, като за момента има 50 реставрирани автомобила. Колите са в движение, ако някой от тях има проблеми с двигателя, го пращаме за ремонт. Правим ги за каране, а не само за показване. Тези коли са ми слабост, защото това е нашето минало. В музея ще има всякакви артефакти  – часовници, ютии, цигари и кибрити. Изработили сме страхотни мебели и 22 фигури на популярни личности от този период. Предстои да се изготвят още фигури, като в момента се правят Невена Коканова и на Кирил Господинов. По поръчка се изработва и Висоцки”, обясни Атанасов. Вече са готови фигурите в цял ръст на Тодор Живков, Ленин, Брежнев, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Тодор Колев и др.

Може да открият музей на соца напролет
netinfo


За няколко месеца страницата на Ретро музея във "Фейсбук" е събрала 120 000 харесвания. Атанасов благодари на всички, които оценяват идеята, като според него това е показателно, че хората си спомнят с носталгия за времето на социализма.

„Това ни дава увереност, че този проект е много хубав. Трябва да се отчете и фактът, че таргет групата на музея са по-възрастните, които нямат "Фейсбук". Най-много музея харесват хора над 55-годишна възраст. Въпреки че младите не познават социалистическия строй, те са чували хубави неща от своите родители. С удоволствие чета коментарите под снимките, които публикуваме. Хората ни правят подаръци и пращат неща, които съм си мечтал да имам”, коментира още авторът на идеята.

Може да открият музей на соца напролет
netinfo


Оценката на Атанасов за датата 10 ноември и началото на демократичните промени е негативна. Според него преходът е докарал хората до тотално отчаяние. „Ако се направи референдум дали хората са доволни, сигурно 90%  ще отговорят с "не". Вероятно всички имат вина за това, което се случи, но главните виновници са политиците. Те правят законите, от обикновения човек нищо не зависеше. Това беше един преврат, който беше скалъпен на Тодор Живков. Нормално е да има носталгия към онова време и не е само по младостта и детските години. Тя е и по чистотата и хигиената, които бяха навсякъде. Няма да забравя как докато съм чакал автобус на ХЕИ минаваше камион и миеше улиците. Едно време всичко беше по-различно, дори любовта. Сега всичко е свързано с интереси и изгода”, каза още основателят на Ретро музея.