/ личен архив, facebook
На 30 май, от 18.30 часа в конферентна зала на х-л "Черно море" ще се състои официално посрещане на Атанас Скатов. Той е най-успешният български алпинист. На 15 май, той покори третия по височина връх на планетата Канчендзьонга в Хималаите - 8586 м. Той направи това след 15-часов преход. 

Атанас Скатов покори третия по височина връх на планетата

Тази експедиция беше доста трудна за Скатов, който се разболя 3 пъти по време на експедицията, но не се отказа да атакува върха. Канчендзьонга е 7-мият изкачен от Скатов връх по проекта му за изкачване на Хималайската корона от 14 осемхилядника на планетата.

През 2017 г. Атанас Скатов стана и първият българин, успял за завърши проекта “ Севън съмитс” за изкачване на 7-те континентални върхове на планетата. След кратка почивка и възстановяване ,в средата на месец юни ,следващата цел на алпиниста за този сезон ще бъдат върховете Гашербрум 1 и 2 в планинската верига Каракурум , Пакистан.

Алпинистът Атанас Скатов посочи следващата си цел

Утре ще бъде представена и най-новата му книга „Над 8000 метра. Лхотце и Еверест на един дъх. Дневникът на един веган“. Тази книга не е пътепис. Това е книга за могъществото на човешкия дух. Тази книга е за всички нас, които никога да няма да съберем сили и смелост да се изправим пред подобни предизвикателства и да достигнем до места, където природата е безмилостна, а смъртта дебне на всяка крачка. 

Тази книга задава най-важните въпроси: докъде се простират мечтите ни и на какво сме способни, за да ги осъществим.
Дирекция Спорт, община Варна