Монтират детектори в светофарите
Монтират детектори в светофарите / netinfo
1 млн. лева инвестира Община Варна в уникална за страната ни система за автоматично регулиране на движението. До юни в светофарните уредби по две от най-натоварените направления във Варна ще бъдат монтирани детектори, които ще следят транспортните потоци. Това съобщи Теодор Авджиев - управител на общинска фирма “Автоматизирана система за регулиране и управление на движението”. По молба на кмета Кирил Йорданов той представи новата система пред медиите.

До началото на лятото детектори ще бъдат монтирани на светофарите по маршрутите: бул. “Христо Ботев” – бул. “Мария Луиза” – бул. “Осми приморски полк” и бул. “Цар Освободител” ( в отсечката от Икономическия университет до така-наречения пробив). Детекторите ще преброяват автомобилите и ако се налага, зелената вълна ще бъде удължавана, за да не стават задръствания. До септември трябва да бъде изграден и диспечерският пункт, от който ще се удължават светлинните сигнали. Модерната система за управление и регулиране на движението няма аналог в България, отбеляза кметът Кирил Йорданов. По негови изчисления проектът за модернизация на системата за регулиране на движението ще бъде реализиран напълно до началото на месец Септември.

Благодарение на модернизирането на системата за последните пет години разходите за комуникации на общината са намалели значително. Месечните разходи за поддръжката й са спаднали от 10 300 на 1 400 лева, а годишните от 124 000 на 17 000 лева.

От общинската фирма “Автоматизирана система за регулиране и управление на движението” предвиждат вбъдеще да монтират в светофарните уредби и видеокамери, като материалът, който записват те, ще може да се наблюдава от диспечерските пунктове на Полицията, Пожарната и Бърза помощ. По този начин диспечерите ще могат да изберат най-удобния маршрут за линейките, полицейските и пожарните коли.

Миналия месец общинската фирма за регулиране на движението е сключила договор с М ТЕЛ за ползване на комуникациите линии на оператора, като вече управлението на светофарите се извършва от интернет чрез sim-карти, съобщи още управителят на общинското предприятие.