Механа в центъра отчете 325 лева оборот за януари
Механа в центъра отчете 325 лева оборот за януари / Sofia photo agency, архив

175 обекта на територията на Варна и областта, които отчитат нереално ниски обороти, се проверяват от варненските данъчни от началото на годината. 20 % от извършваните проверки са по сигнали на граждани, на които търговците не са издали касови бележки за извършените от тях покупки, съобщиха от НАП Варна.

При извършване на физически контрол на пицария в центъра на града данъчните са установили, че не всички поръчки се отразяват на касовия апарат. На собственика на заведението са съставени два акта за неиздаване на касов бон.

Фискалното устройство на механа, намираща се също в централната част на града, е изпратило месечен отчет за януари към НАП от 325 лв. оборот. Обектът е посетен от екип на „Оперативни проверки", който е осъществил няколкодневен физически контрол. В присъствието на данъчните оборотите започват да достигат до 350 лв. на ден. Информацията от компютърната конфигурация на заведението е копирана от данъчните, с цел да се установят и начислят реалните обороти на заведението.

Дистанционното наблюдение на фискални устройства на територията на Североизточна България ще бъде засилено през цялата 2013 година, като всеки месец ще се наблюдават приоритетно различни браншове. При установяване на съмнително ниски обороти обектите ще бъдат поставяни под физически контрол.

Лице, което не издаде фискална касова бележка (фискален бон), се наказва с имуществена санкция - за юридически лица и еднолични търговци, в размер от 500 до 2 000 лв. При повторно нарушение размерът на санкцията е от 1000 до 4 000 лв. За продавача или лицето, което е било длъжно да издаде касова бележка, но не издало и е приело плащането, глобата е от 100 до 500 лева, напомнят от НАП Варна.

Сигнали за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки могат да се подават чрез Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700.