Махат рекламните пана от козирките на сградите
Махат рекламните пана от козирките на сградите / Дарик Варна

Поставянето на рекламни табели и пана върху козирките на сгради вече ще бъде забранено, предвиждат промени в Наредбата за рекламната дейност. Ежегодно на съоръженията ще бъде правена експертиза, ще бъде проверявана и фасадата на съответната сграда. Целта е да се избегнат инциденти при влошаване на метеорологичните условия, както се случи на 2-ри януари 2008-ма година. Тогава, затисната от тонове бетон от срутила се козирка, загина 22-годишната студентка Гергана Велинова.

Вече монтираните реклами ще трябва да бъдат свалени до месец след влизането в сила на наредбата. Глоба от 300 до 800 лв. грози физическите лица, които не се съобразят с изискването, а санкцията за юридическите е от 600 до 1500 лв.

При монтиране на рекламноинформационни елементи вече ще трябва да се добавят и електропроект за осветените съоръжения, както и актуална конструктивна експертиза за състоянието на фасадата или покрива на сградата. Друга новост е изискването ежегодно да се представя експертиза за състоянието на рекламните пана.

Промените ще засегнат и сградите – паметници на културата, върху които досега беше забранено поставянето на реклами. С въвеждане на измененията монтирането им ще бъде възможно, но само след съгласие на Министерството на културата.