Липса на информация сред пушачите води до висока смъртност
Липса на информация сред пушачите води до висока смъртност / netinfo

Диагностичен и информативен център за хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) заработи от днес в Клиниката по пневмология и физиатрия към Университетска болница „Света Марина” - Варна. Болничното звено бе открито навръх Международния ден за борба със заболяването. Мотото тази година е „ Без дъх, но не без помощ”.

В новата учебна зала, ремонтирана със съдействието на немска фармацевтична компания, ще се провеждат срещи с лекари от доболничната помощ, които проявяват интерес към ХОББ, разкри доц. д-р Маринка Пенева, завеждащ клиниката. Освен това ще се приемат и информират пациенти за заболяването.

Благодарение на модерен апарат ще се правят скринингови функционални изследвания на дишането. Това ще спомага  заболяването да бъде открито в най-ранен стадий, когато лечението позволява прекратяване на прогресията, смята д-р Пенева. Изследването с апарата става след получаване на направление от личния лекар. Лечението се поема изцяло от Здравната каса. Според специалистите изследванията са важни за най-рисковата група, тази на пушачите и на хората над 40-50 години.

Основната цел на новия кабинет е да се постигне информираност на болните и обществеността, заяви доц. Пенева. За разлика от други заболявания, където се забелязва намаляване на заболяваемостта и смъртността точно поради осведоменост на хората, при ХОББ тенденцията  е обратна. Това сочи световната статистика, която обхваща 35 години от края на миналия век. От тогава досега ръстът на заболелите е 163%. Ако това темпо се задържи до 2020, се предвижда хроничната обструктивна белодробна болест да е на четврто място по причинност за смърт сред хората, каза Пенева.

За България се предполага, че болните от ХОББ са над 200 000. Обикновено пациентите се диагностицират при вече тежка форма. Иключително редки са случаите у нас и по света, когато заболяването е открито в ранен стадий, заяви Пенева. Mного често хората смятат, че първите симптоми като хронична кашлица, задух и „свиркане" при дишане се дължат на тютюнопушенето и не търсят лекарска помощ, pokazwa oпитът на специалиста.