Лев на час за нощен труд в спешната помощ, увеличението достигна и Варна
Лев на час за нощен труд в спешната помощ, увеличението достигна и Варна / Sofia Photo Agency, архив

Двойно скача заплащането на нощния труд на работещите в Центъра за спешна помощ. Добрата новина съобщи за Дарик д-р Десислава Кателиева, член на Националната асоциация на работещите в Спешна помощ. Увеличението е в сила от първи октомври.

До момента ангажираните екипи в късните часове на денонощието получаваха 0.50 лв. за час. Според условията на сключения колективен договор с работодателя сумата ще достигне един лев.

В други градове в страната тази цифра е факт още от няколко месеца, след като бе сключено отраслово споразумение между синдикати и работодатели. Причината за забавянето във Варна е, че центърът в морския град не е разполагал с финансова готовност за промените до момента, обясни д-р Кателиева.

Това увеличение е осигурено до края на годината и ще бъде реализирано от резерви на центъра, обясни шефката му д-р Мая Рашева. Решението на проблема със заплащането на нощния труд е с неясен срок, смята на свой ред д-р Кателиева. По думите й, причината за тази несигурност е, чецентровете са на държавна субсидия, а клауза в споразумението позволява работодателят да не поддържа увеличението при липса на средства.

Основните работни заплати в Спешна помощ също са нараснали. Тяхното увеличение е от лятото и е с 18 % - максималното определено. Така възнаграждението на лекар със специалност надхвърля 800 лева, а с малко над 700 лева започва новозавършил медик. Заплащането на лекарите със стаж над 10 години е над 750 лева. Шофьорите на линейки във Варна вече получават 411 лева. Допълнителните възнаграждения са 1 % за прослужено време и 20 лева за условия на спешност.

Предстои обучение за шофьорите на линейки, което ще се проведе в София. Целта му е  шофьорите да вземат по-активно участие в работата на спешните медици. В момента центърът във Варна разполага с 5 първични екипа. Те включват само фелдшер и шофьор.  Добре обученият шофьор може да окаже голяма помощ по отношение на обдишване, сърдечен масаж, обясни д-р Кателиева.

132 са щатните места за водачи на линейки във Варна. По информация на д-р Рашева незаетите от тях са само 8.

В центъра има свободни места в два от екипите към центъра. Причината е, че няма желаещи да се включат в тях. От новозавършилите 100 медици тази година, едва двама са пожелали да работят в Спешна помощ. Техните намерения са да продължат реализацията си в чужбина.

Липсата не екипи се усеща най-много лятото, когато се увеличават гостите на града, както и при грипни епидемии. Тогава повикванията нарастват драстично, описа ситуацията д-р Кателиева.