Кърлежите плъзнаха, трима се заразиха с  Лаймска болест
Кърлежите плъзнаха, трима се заразиха с Лаймска болест / sxc.hu, архив

Трима души са се заразили с Лаймска болест през последната седмица. Регистриран е и един жител на областта с Марсилска треска, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

В РЗИ-Варна има постъпили 7 проби за видово определяне на кърлежи, допълват от инспекцията.

Повишаването на температурата на околната среда плюс влажността са най-благоприятните условия за развитие на паразитите. Затова и пикът им е през пролетта и есента. Кърлежите се срещат не само по тревите, но по храстите и дърветата. Затова опасността е на нивото на краката - те трябва да се предпазват с дълги крачоли и чорапи върху тях, но също и да си покриват главата, шията и ръцете.

Лаймската болест е бактериално инфекциозно заболяване. Наречено е на градовете Лайм и Олд Лайм в Кънетикът, САЩ, където е диагностицирано за пръв път през 1975 година като отделно и специфично състояние. Причинява се от микроорганизъм Borrelia burgdorferi и се разпространява чрез ухапване от кърлеж. По-рядко е възможно заразяване през конюнктивата на очите (при отстраняване на кърлеж той може да бъде размачкан и секрети от него да попаднат в очите) или урина на заразени животни.

Ранните симптоми включват висока температура и втрисане,главоболие,прострация, депресия и доста често - характерен патогномостичен симптом нареченеритема мигранс. Оставена без лечение, признаците на болестта прогресират като се проявяват в ставите, сърцето и централната нервна система. Болният човек обаче не е заразен за околните.

Марсилската треска е другото най-разпространено заболяване, предавано чрез кърлежи. Заразяването става чрез ухапване от кучешки кърлеж и по-рядко при попадане на телесното съдържимо на кърлежа през конюктивата и при размачкването му с пръсти. У нас Марсилската треска е разпространена предимно в Южна България и по Черноморието. Заразяването става чрез ухапване от кърлеж и по-рядко при попадане на телесното съдържимо на кърлежа през конюнктивата на окото и при размачкването му с пръсти. В повечето случаи на мястото на кърлежовото ухапване се развива т. нар. "първичен афект" - тъмно петно, което представлява малко уплътняване на кожния участък, покрит с неболезнена твърда коричка.

Инкубационният период на марсилската треска е от 6 до 10 дни. Заболяването започва с втрисане, висока температура до 39 - 40 градуса, силно главоболие, болки по ставите и мускулите, особено по долните крайници, до невъзможност за движение, отпадналост, гадене, изразена интоксикация. От третия до петия ден от началото на заболяването се появява характерен петнист обрив, който започва от крайниците и постепенно се разпространява по тялото. Обривните единици са розови, но могат да придобият кръвенист характер.