Кметът: Каквото и да стане с Юнашкия салон, ще пречим на бъдещите инвеститори
Кметът: Каквото и да стане с Юнашкия салон, ще пречим на бъдещите инвеститори / netinfo
Община Варна е загубила делото в Районния съд за собствеността на Юнашкия салон. Това разкри кметът на Варна Кирил Йорданов по време на работна среща по повод бъдещeто на салона. Решението на Районния съд е обжалвано и на 20 май казусът ще бъде разгледан и в Окръжния съд, съобщи още градоначалникът.

Независимо как ще завършат делата за салона, Общината и общинската администрация няма да позволят разгръщане на строителна инициатива в тази част на града. Така кметът Йорданов опита, както той се изрази, да охлади предприемаческия ентусиазъм на тези, които имат подобни намерения за Юнашкия салон. “Ако допуснем тази историческа за Варна сграда да бъде заличена, намаме никакво основание да се наричаме варненци”, заяви Йорданов.

Юнашкият салон е построен през 1909 г. с пари от Oбщинатa. Тогавашният кмет Кръстьо Мирски е отпуснал 22 хиляди златни лева, като салонът е бил предназначен за дейността на гимнастическо дружество "Черноморски юнак". След разпадането на клуба имотът става общинска собственост, припомни Михаил Бутраков, зам.-председател на сдружението от спортни клубове ЖСК-Спартак.

Сградата още от 1995 г. е собственост на Общината, защото с промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация държавните спортни обекти са деактувани като общински. През 1998 тогавашният губернатор Добрин Митев го деактува като държавна собственост и го прехвърля в активите на Държавната агенция за младежта и спорта, припомни началото на сагата с имота варненският кмет.

Ще направим всичко възможно за спасяване на една от емблемите на Варна. Трябва обаче да помогнат и варненските депутати, заяви Стефан Филипов, зам.- председател на Асоциацията на ветераните спортисти.

Салонът е заграбен чрез чисто корупционни схеми. Идва ред на Спортен комплекс “Черно море”, алармира Емил Нейков, председател на Съвета на варненските спортни клубове.

Кметът, заедно с Общинския съвет и представителите на варненски спортни клубове ще изпратят писмо до Министерския съвет, в което ще се иска спорният имот да бъде върнат на Община Варна. От утре на 7 места в морската столица пък стартира подписка, в която варненци ще могат да сложат подпис в подкрепа на една от емблемите на града.