Китайските стоки са сред най-опасните на пазара
Китайските стоки са сред най-опасните на пазара / netinfo
Като цяло може да се каже, че българският потребител е защитен от опасни стоки, тъй като те се изтеглят от пазара своевременно. През миналата година в страната са били инспектирани 4800 обекта. За нарушения на изискванията на търговците са били съставени 650 акта. Това съобщи във Варна шефът на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров.

За същия период за били издадени 118 заповеди за временно спиране на стоки. 130 от видовете стоки са носили сериозен риск за здравето на потребителя. Издадени са били 90 заповеди за забрана на разпространение. Вече има практика за принудително изтегляне на опасни стоки от пазара, която става след издаване на повторна забрана, заяви още Лазаров.

Във Варна през миналата година са били извършени 726 проверки, половината от тях са завършили с констатирани нарушения. През 2007 г. по Черноморието са извършени 30 проверки, завършили със съставянето на 8 акта за нарушение. Най-често се касае за масажни услуги, ползване на опасни водни колела и скутери.

През първото тримесечие на тази година във Варна са били проверени над 1100 търговски обекта, издадени са били 19 заповеди за спиране на опасни стоки. 16 от видовете са били освободени и пуснати обратно на пазара, тъй като след проведени изследвания е установено, че не носят риск за потребителите.

Издадени са били 17 заповеди за забрана на 24 вида стоки. Според Милка Христова - член на Колегиалния орган към Комисията за защита на потребителите, опасните стоки най-често са от китайски произход. Спрени от продажба са били най-вече запалки, имитиращи храни, детски дрехи, обувки и играчки, както и ароматни свещи.

Във Варна е имало случай на принудително унищожаване на гумички за триене, имитиращи плодове.

Според членовете на Комисията за защита на потребителите, едно от най-важните неща е културата на консуматора на стоки и услуги. Хората трябва да знаят правата си като потребители, да изискват качество и информация за продуктите и да сигнализират веднага ,ако констатират нарушения, съветват инспекторите.