Кирил Йорданов: Четвъртият мандат беше най-голямата ми грешка
Кирил Йорданов: Четвъртият мандат беше най-голямата ми грешка / Sofia photo agency, архив

"Моята най-голяма грешка е, че тръгнах към четвърти мандат. През последните 8 месеца много разсъждавах над това и стигнах до този извод", това каза в ефира на Нова телевизия, цитиран от Varnautre.bg, подалият оставка кмет на Варна Кирил Йорданов. Наречен от водещата Люба Кулезич "перфектният политически номад", той обави, че политическите сили винаги сами са го търсили, а неговата цел е била да "обедини повече хора", да не бъдат те разделени на "ляво" и "дясно".

"В навечерието на 2011 ситуацията беше следната: БСП живееха в моята сянка - имаха между 15 000-18 000 гласа и от 9 до 15 съветници, сега решиха да излязат на светло и издигнаха свой кандидат - Борислав Гуцанов, от другата страна беше Веселин Марешки със сериозен финансов ресурс зад гърба си, десните по правило имат свой кандидат във Варна. В тактически план моят ход беше да приема подкрепата на ГЕРБ", обясни Йорданов. Той обаче така и не се запознал с "емблематичните" лица на тази партия, и до днес не познавал друг освен Бойко Борисов. Това, според него, показвало, че ГЕРБ така и не са го възприели за наистина свой кандидат.

"Февруарските протести тази година бяха опит да се предизвика трети тур на изборите от 2011 г.". Така Йорданов отговори на въпроса кой предизвика оставката му на 6 март. Протестите, възникнали заради завишените сметки за ток, били използвани от загубилите на последните местни избори кандидати за поста му. "Наскоро харесах едно заглавие в чужд вестник: "Феновете са наемните войници на политиците". Хората на улицата през февруари бяха много. Те протестираха заради сметките си за ток, а след протестите им други 200 души оставаха под моя прозорец и искаха оставката ми, после в репортажите те настойчиво се пришиваха към истинските протести", обясни екскметът.

"Много тежко ми беше в месеците след напускането на поста, трябваше да осмисля собственото ми поведение на първо място. Така стигнах до извода, че, ако нямаше завишени сметки за ток, нямаше да стигнем до този разговор днес", призна Йорданов. Той бил склонен да разсъждава и над вероятността сметките за ток през февруари умишлено да са били завишени, но нямал доказателства за това.

"Страшно беше, дълги месеци разсъждавах над това", каза Йорданов по повод смъртта на Пламен Горанов. Той се съгласи с водещата Люба Кулезич, че въображението му многократно пресъздавало събитията от онази сутрин и нощем виждал как самозапалилият се варненец гори.

През последните 8 месеца бившият варненски кмет "бездействал за първи път от много години". Сега се връщал към по-активен начин на живот, не считал избора си за председател на Асоциацията на българите в чужбина за пост, а за ангажимент - със средствата на културата и образованието да се задълбочат връзките на емигрантите с България. Кирил Йорданов нямало да получава заплата на новата си работа. Щял да се издържа от реституция, наеми, компенсаторни бонове, продажба на реституирани имоти и от бизнеса на съпругата му, който "противно на очакванията" по време на неговото управление намалял. "Тя не се занимава почти с нищо сега, а имаше значим бизнес (освидетелстване на работници при започване на работа, медицинска лаборатория), когато се запознахме", обясни той.

"Духът на варненци помръкна - това е безспорна констатация", заяви Йорданов, но не се впусна в подробности за причините за състоянието на града.