„Кей Джи Меритайм Шипинг” вече е собственик на 70% от БМФ
„Кей Джи Меритайм Шипинг” вече е собственик на 70% от БМФ / netinfo
Българо-германският консорциум „Кей Джи Меритайм Шипинг” е новият собственик на 70 % от капитала на параходство „Български морски флот” (БМФ). Договорът за раздържавяването бе подписан в Агенцията за приватизация.

Под него подписите си сложиха директорът на Агенцията за приватизация Тодор Николов и Явор Илиев, изпълнителен директор на „Кей Джи Меритайм Шипинг”.

„Кей Джи Меритайм Шипинг” бе единственият кандидат за приватизация на 70 на сто от параходството, който отговори на всички критерии в конкурса. Цената по сделката е 440,1 млн. лева., а ангажиментът за инвестиции – 779,880 млн. лева. Според стратегията за приватизация на БМФ останалите 30 процента ще останат държавна собственост в следващите няколко години.

Изпълнителният директор на АП Тодор Николов коментира, че според него това е една от най-добрите сделки за целия процес на приватизация у нас. Стратегията беше одобрена от правителството през февруари миналата година. В нея е записано, че 30-те процента, които засега остават държавни, ще бъдат предложени на купувача на мажоритарния пакет между петата и шестата година след приватизацията.

Първоначално документация за участие в конкурса бяха купили 23 компании. Впоследствие стана ясно, че само „Кей Джи Меритайм Шипинг” ще бъде допусната до втори етап на процедурата.