Капани за сънища, плетени бижута и бутикови изделия на уникален базар във ФК
Капани за сънища, плетени бижута и бутикови изделия на уникален базар във ФК / Дарик Варна

Над 60 майстори ще покажат своите ръчно изработени уникати на коледния базар във Фестивалния и конгресен център. Варненци ще имат възможността да изберат подаръци за своите близки сред над 6000 артикула от кожа, дърво, вълна и други естествени материали. На изложението има дори индиански амулети за късмет и здраве, както и коледна украса за сбъдване на желания.

Сред майсторите, които участват в коледния базар „Сръчко“, има творци от Варна, страната и дори от чужбина. Всеки от тях е изработил уникални изделия и се е готвил над една година за изложението. Разнообразието от ръчно направени уникати е огромно, разказа пред Дарик организаторът на базара Нина Урумова. Сред изложителите няма големи фирми. Това са хора, които работят по домовете и работилниците си, и продукцията им няма къде другаде да бъде видяна, добави тя.

С оригинални, ръчно направени бонбони, на изложението са се представили руснаци и украинци. Ако се разходите на базара, ще видите и щанда на Умберто Тасет – наполовина кубинец, наполовина българин, който продава талисмани и амулети от Латинска Америка.

„Има гривни, камъчета според зодиите, музикални инструменти, капани за сънища. Легенда разказва, че една индианка спасила свещения паяк и оттогава този капан за сънища пазел племената“, разказа Умберто.

Свой щанд на базара имат и възпитаниците на Центъра за деца и младежи, лишени от родителски грижи в „Изгрев“, които продават свои ръчно изработени произведения. За тях ще има и специална изненада, обясни Нина Урумова. На 16 декември е организирано празнично парти, на което те ще получат подаръци от дядо Коледа.

Жест на благотворителност от страна на майсторите ще има и към децата от „Карин дом“. Почти всички са решили да дарят по един лев от всяка продадена стока в полза на фондацията, а на 13 декември децата ще отидат на театър.

Базарът във Фестивалния комплекс ще работи до края на годината всеки ден от 12 до 20 часа.