Камерите „хванали” само влизането на биячите в строителната гимназия
Камерите „хванали” само влизането на биячите в строителната гимназия / pgsvarna.hit.bg

Видеокамерите в Професионалната гимназия по строителство "Кольо Фичето" са помогнали за разследването на инцидента от миналия петък, при който бе пребит ученик. Техниката е заснела влизането на биячите, съобщи за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образование Йорданка Атанасова.

Побойниците се промъкнали необезпокоявани наред с останалите ученици. Подобна грешка е била допусната, тъй като е било едва втория учебен ден, обясни Атанасова.

Инцидентът в строителната гимназия стана миналия петък преди обяд. 18-годишният Иван Ганчев е бил пребит от трима в класна стая в едно от междучасията. Биячите са били извикани от 10-класник от село Каменар, който твърдял, че бил обиждан на етническа основа. По-късно същия ден пребитото момче бе оперирано по спешност, като състоянието му все още е тежко.

Проверката в гимназията във връзка с инцидента все още не е завършила. До тук е установено, че между учениците е имало отправяне на обиди на етническа основа. „Децата непрекъснато се обиждат по различни критерии - бял, черен, дебел. Формално е имало обида, но не и съществено напрежение", посочи шефът на образователния инспекторат. По време на разследването е установено, че размяната на удари в опразнената класна стая продължила около минута. Наблизо не е имало хора, които веднага да се намесят. Учители и ученици са дошли, след като някой се е развикал в коридора.

Ако бъдат установени нарушения от страна на учители или помощен пресонал ще последват и наказания, увери Атанасова. Дейностите по възстановяване на нормалната учебна атмосфера в гимназията се провеждат бавно и спокойно с помощта на психолози, като освен ученици се работи и с родители. До всички училищни директори във Варна са изпратени писма, с които се напомня за стриктно спазване на пропускателния режим и други рутинни дейности в района на школата.

Това е поредният инцидент с ученик в морската столица и вторият в Професионалната гимназия по строителство "Кольо Фичето" за последните няколко години. На 7 декември 2006 г. двама пияни дванадесетокласници пребиха и наръгаха с нож момче в 10-ти клас в същото училище. В 8 сутринта двамата нападатели стояли в двора на училището и не пускали ученици да влязат в гимназията. Десетокласникът настоявал да влезе в сградата и се спречкал с момчетата, като спорът прераснал в сбиване.