/ cineuropa.org
Младата публика обича филми с повеше екшън и динамика, но има и такава, която обича по-смислени и дълбоки. Затова не може категорично да се каже кои ленти пълнят най-много залите. Това коментира пред Дарик Камен Балкански – директор на Националния филмов център – главен организатор на 35-тото издание на фестивала на българския игрален филм „Златната роза”. 

Торентите не помагат на киното. От една страна по тази начин филмите се гледат, но от друга трябва да имаме предвид, че това е интелектуална собственост, която е редно да има възвращаемост, смята Балкански.

„Ако няма хора, които правят филми, торентите няма да има какво да показват и да разпространяват. В този смисъл всеки път, когато теглим нерегламентирано един филм, трябва да знаем, че ако не платим нещо, някога на някой, след няколко години няма да има какво да теглим. Защото това е скъпо и високоинтелектуално изкуство”, добави той.

В програмата на тазгодишния фестивал „Златната роза” има общо 62 заглавия. Той започна на 30 септември и ще продължи до 7 октомври.

Петчленно жури, оглавено от проф. Божидар Манов и тричленно, ръководено от Марта Вачкова, ще оценява филмите от конкурса.