/ Дарик Варна
Преди години част от местните са искали кварталът да бъде кръстен на индустриалеца Асен Николов
Как Аспарухово можеше да се казва Асеново
94776
Как Аспарухово можеше да се казва Асеново
  • Как Аспарухово можеше да се казва Асеново
В поредица материали през октомври ще ви разкажем откъде идват имената на някои варненски квартали. И имената, които те можеха да носят. Защото Аспарухово например можеше да се казва Асеново, Галата можеше да носи името Ведрина, а Виница да се казва Каменево. 

Ето я историята на „Аспарухово” – кварталът, кръстен на хан Аспарух... 

За малко повече от век селището няколко пъти сменя името си. Създадено е  в началните години на ХХ век. Наричат го местност Сес Севмес (в превод от турски език – селище, което не търпи шума, тихо място).

Със заповед на Министерския съвет през август 1934 г., местността е наречена Тихина ( свободен превод на турското наименование). Новото име обаче не се харесва от местните, които го определят като неясно и неподходящо, разказва Светослав Аджемлерски от Историческия музей в Провадия. Историкът от 20 години изследва селищните имена във Варненска област.

На заседание на Управителния съвет на местното читалище „Просвета”, проведено през декември 1934 г., са направени две предложения за ново име. Първото е „Аспарухово”. Мотивите са, че според хрониките на Теофан Изповедник и Патриарх Никифор, при създаването на българската държава войските на хан Аспарух стигат до Варна. 

Второто предложение е Асеново, по името на Асен Николов, фабрикант и благодетел на кв. „Тихина“, който живее в него. Асен Николов обаче не е  билсъгласен кварталът да носи неговото име. Пък и би било прецедент за Варненско селище да нови името на жив човек, уточнява Аджемлерски. 

В крайна сметка изходът на историята е логичен – южният варненски квартал получава сегашното си название. Общественици изпращат необходимите писма и документи до кмета, полицейския комендант на Варна и Министерството на вътрешните работи и народното здраве. В следващите месеци във варненската преса името на квартала вече се изписва „Аспарухово”. През 1936 г. кварталът официално получава това име. Наречен е на българския хан Аспарух (от ирански произход, от Asparuk – който има светли коне).

В България четири села се казват Аспарухово. Те се намират в община Медковец, Монтанско, в общинаЛевски, Плевенско, в община Дългопол, Варненско, и в община Карнобат, Бургаско, проучил е Светослав Аджемлерски.

Още за историята на квартала отвъд моста ще откриете в аудио зоната