Изборът на Кирил Йорданов за кмет на ГЕРБ отключил проблемите в партията, твърди съветничка от БАСТА
Изборът на Кирил Йорданов за кмет на ГЕРБ отключил проблемите в партията, твърди съветничка от БАСТА / личен архив

Напуснах ГЕРБ заради начина на взимане на решения в партията и задкулисното поведение на ръководството. Това каза общинският съветник Марина Панайотова-Карапетян в предаването „Зала Пленарна” по Дарик. Карапетян влезе през май в местния парламент от листата на ГЕРБ, но през септември напусна партията на Бойко Борисов и се присъедини към БАСТА.

„Не бях съгласна с подхода на националното ръководство към местните структури, чието мнение изобщо не се зачиташе. Пример за това е решението Кирил Йорданов да бъде издигнат за кандидат-кмет от ГЕРБ. Ние бяхме предложили други три имена, сред които бе и това на настоящия градоначалник Иван Портних, но нашата кандидатури бяха пренебрегнати”, коментира Карапетян, която е и член на националното ръководство на БАСТА. Според нея проблемите в партията на Бойко Борисов започнали именно с номинацията на бившия варненски кмет.

Тя обяви, че в Общинския съвет представителите на БАСТА са градивна и критична опозиция. „Все още сме сравнително нова партия, която направи заявка да е демократична. Не мисля, че трябва да бойкотираме всяка идея. Ще подкрепим всички добри решения, сред които са европроектите, кандидатурата на Варна за културна столица на Европа, но същевременно ще бъдем и критични”, добави общинският съветник. Неин съмишленик в местния парламент е Марио Шиваров, който беше изключен от редиците на ГЕРБ.

Карапетян заяви, че винаги ще оспорва решения, свързани с неефективно харчене на бюджета и раздуване на администрацията. Тя  разкритикува намеренията на градоначалника да назначи още трима свои заместници, с което те ще станат девет. „Кметът на София има 7 заместници, а на Бургас и Пловдив – по 5. За мен е неразумно и неефективно във Варна да се назначават толкова много заместник-кметове”, разкри Карапетян. Според нея няма смисъл да има заместник-кмет по културата.
„И директор на дирекция може да лобира за европейска културна столица. Ако човекът е качествен, кадърен, избран с конкурс, той може да свърши тази работа”, смята Карапетян, която е член на комисията по култура в местния парламент.

В ефира на Дарик общинският съветник коментира и подаръка, който изпълнителният директор на „Транстриумф холдинг” иска да направи на общината. „Няма нищо лошо частна фирма да иска да дари 51% от акциите си, но трябва да се знае какво точно се подарява. Само от едно писмо за намерения това не може да стане ясно. Как да вземем становище за нещо, което не е подплатено с документи, още повече че фирмата за 2012 г. е на загуба. Искаме най-обикновено решение на управляващия орган на дружеството и финансовото състояние на фирмата”, каза Карапетян. Тя е на мнение, че няма смисъл общината да има две транспортни дружества – едното 100% общинско, а другото – с общинско участие, при условие че „Градски транспорт” става основен превозвач във Варна.

Карапетян изрази притеснения дали общинското дружество ще може да се  справи с новите предизвикателства, свързани с изпълнението на проекта за интегриран градски транспорт. „Бордът на директорите, с изключение на Злати Златев, от септември не се е появявал на заседание на транспортната комисия. Заради него отложихме разглеждането на отчета на дружеството за първите девет месеца. А напрежение в „Градски транспорт” има, за което научаваме не от анонимни писма, а от синдикатите. Няма кой да ни запознае какво се случва в дружеството”, изрази недоволството си варненският избраник. Карапетян повтори, че ако не види промяна в поведението на шефовете на „Градски транспорт”, на общинска сесия ще поиска тяхната смяна.

За БАСТА тя каза, че не е проблем, че партията не попада в социологическите проучвания. „Ако си поръчаме, може и да и ни включат. Партията ни вече има 4 600 членове. Вчера внесохме в съда и всички необходими документи с очакване за регистрация”, добави Карапетян.

Колкото до името на партията, тя призна, че първоначално го е приела с резерви. „Казаха обаче, че на младите хора им харесвало, тъй като звучало провокативно. А в БАСТА имаме много младежи, не разчитаме само на бивши членове на политически партии”, каза в заключение Карапетян.