Грипът идва през януари, атакуват ни нови щамове
Грипът идва през януари, атакуват ни нови щамове / DarikNews.bg, архив

Броят на болните от остри респираторни инфекции във Варна е над средния за страната, въпреки това стойностите са далеч от епидемологичните. Най-много са заболелите във възрастовите групи 0-4  и от 5 до 14 години, съобщи за Дарик д-р Янка Драганова от Регионалната здравна инспекция.

По начина, по който се движи заболеваемостта, може да се предположи, че във Варна грипната епидемия ще дойде през януари, обясни специалистът. Тази зима за грип тип А се очакват познатият щам „Калифорния” и новият „Швейцария”, а за грип тип В - „Пукет”, с подщамове „Виктория” и „Ямагата”.

Най-рискови при грипна вълна са децата, възрастните хора с хронични заболявания, както и здравните работници, изложени на риск от зарази, посочи д-р Драганова. Тя увери, че все още не е късно за поставяне на ваксини.

Противниците на имунизациите  могат да заложат на общоприетите средства - правилно хранене, добър режим на сън, системно проветряване и избягване на струпвания на много хора в затворени пространства, съветва медикът.

Ако се разболеем, при всички случаи трябва да посетим семейния лекар, тъй като често се стига до усложнения като бронхити и пневмонии.