Глобиха стоматолози, пломбирали извадени зъби
Глобиха стоматолози, пломбирали извадени зъби / netinfo

Пломби на извадени зъби е едно от най-сериозните нарушения, установени при проверките на дейността на 31 варненски стоматолози. Това съобщават от Районата здравно-осигурителна каса.

Нарушението е било засечено при сравняване на зъбния статус на произволно избрани 50 пациенти от практиката на всеки проверен лекар по дентална медицина, които са посетили в две последователни години стоматолога си. Проверени са били отразените зъбни статуси на пациентите за 2008 и 2009 г. и така е било констатирано и друго нарушение. Направена и платена по здравна каса пломба на зъб през 2008 год. не фигурирала в зъбния статус на пациента през тази година.

Само една от проверените 31 дентални практики, договорни партньори на здравната каса, е била изрядна при отразяването на реалния зъбен статус на пациентите си.

Въвеждането на електронен зъбен статус е единственият начин порочната практика да бъде преустановена, смятат здравните експерти. Съставени са и са връчени протоколи за нарушенията. Глобата е възстановяване на изплатената дейност от Здравната каса в троен размер.