Гледат делото за козирката-убиец
Гледат делото за козирката-убиец / Дарик Варна

Делото за козирката-убиец, която на 2 януари 2008 г. отне живота на 22-годишната Гергана Велинова, продължава във Варненския окръжен съд. На  подсъдимата скамейка ще седнат седем души. Това са Васка и Владимир Рачеви - архитект-проектанти на едната от двете банки, над които се срути козирката. До тях ще се наредят и Кирил Видолов - инженер-конструктор и проектант, Живко Николов - технически конструктор, и Наска Люцканова - участъков архитект към районното кметство „Одесос”. Пред съда ще отговарят също Станка Калчева от фирмата по строителен надзор, Таско Ташков - инженер-конструктор към същата фирма, и Татяна Никова - управител на друго частно дружество, извършило строително-монтажните работи по облицовката.

На съдебната скамейка обаче няма да застанат шефовете на институциите, отговорни за това, че тялото на Гергана беше намерено едва на втория ден след инцидента, тъй като следствието не откри виновни сред тях.

Делото започна близо 3 години след трагичната смърт на студентката от Икономическия университет. На първото заседание през  октомври една от обвиняемите - Татяна Николчева, управителка на столичната фирма "Валде 90", сключи споразумение със съда и получи 1-годишна условна присъда с 3 години изпитателен срок заради некачествено изпълнена работа.

На 2 януари ще се навършат 3 години от срутването на козирката над входовете на две банки на бул."Осми приморски полк". При инцидента загина 22-годишната студентка от Несебър Гергана Велинова. Тялото й бе открито и извадено от руините два дни след срутване на железобетонното съоръжение. Експертиза показа, че не снегът, а тежестта на монтираните рекламни съоръжения, както и ръждясалата арматура са причина за рухването на козирката.