Фрапорт взе морските летища
Фрапорт взе морските летища / netinfo
СОФИЯ.До 2010 година „Фрапорт” ще инвестира 100 млн. евро на летищата във Варна и Бургас. До 2009 г. се очаква да бъдат пуснати и нови терминали. Това каза Щефан Шулте, финансов директор на немската компания по време на официалното подписване на договора за отдаването на концесия на морските летища.

Според Щефан Шултев пътникопотокът на двете морски летища ще нарастне и в най-скоро време ще достигне 2 млн. пътници. „През целия период на концесия планираме да инвестираме 403 млн. евро. Като се отчете инфлацията, инвестицията ще стигне над 500 млн.”, каза Шултев. От „Фрапорт” обявиха още, че в срок от три години етичните такси ще се увеличат с 10-20 на сто.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев обяви, че отдаването на концесия на двете летища е важно за имиджа на България, като целта е в кратки срокове морските летища да придобият европейски вид.

След подписване на договора „Фрапорт” трябва да получи лицензи за двете летища, което е едно от условията за влизане на договора в сила. Преходният период се очаква да продължи не повече от два месеца. В едномесечен срок от подписването на концесионния договор „Фрапорт” е длъжен да заплати на държавата 3 млн. евро еднократно концесионно възнаграждение.