Европа ни смъмри за проблемите в курортното здравеопазване
Европа ни смъмри за проблемите в курортното здравеопазване / netinfo
Преди месец и половина чрез Външно министерство в страната ни е получено писмо от Стокхолм, с което участници във форум на високо ниво в шведската столица остро критикуват медицинските услуги по родното Черноморие. Това разкри в курорта Златни пясъци д-р Веселин Балкански, шеф на Регионалния център по здравеопазване във Варна, по време на кръгла маса по проблемите на здравния туризъм в България.

По българското Черноморие се надписват цените на здравни услуги, като дори надвишават неколкократно цените на здравните услуги в доста европейски страни. Липсва и добра организация. Това може да доведе до отлив на туристи, се предупреждава в писмото от Стокхолм, което д-р Балкански определи като “тревожно”.

Проблемът е, че лекарите в курортните комплекси отказват да подпишат договор за работа със Здравната каса. Заради това с фактурата за оказана в нашите курорти здравна помощ чужденците не могат да възстановят разходите след прибиране в родината, описа проблема д-р Балкански.

Всяка година получаваме жалби от доста европейски страни. Искаме да сложим табели в курортите, от които летовниците да се информират къде могат да получат медицинско облужване по Здравна каса. Оказва се обаче, че няма какво да напишем на тези табели, защото лекарите не искат да сключат договори с касата. Колегите предпочитат да работят предимно със здравнозастрахователни компании, заради разликата в цената, която се заплаща на базата на здравните осигуровки.

За всеки един пациент, преминал през изнесените спешни портали, здравното министерство привежда по 20 лева. Докато за един лечебен курс курортните лекари печелят между 150 и 1000 евро. В резултат през миналото лято едва 27 чуждестранни туристи са преминали през 5-те спешни портала в курорта Златни пясъци, където частните лекарски практики са над 50, посочи шефът на варненското здравеопазване.

Няма механизъм, чрез който да задължим лекарите в курортите да обслужват туристите по договор със Здравна каса. Това трябва да залегне в Закона за лечебните заведения, коментира здравният шеф.

И тази година ще има проблеми с медицинското обслужване на чуждите туристи. За да развиваме здравния туризъм, трябва първо да решим проблемите с медицинското осигуряване на летовниците от Европейския съюз и да покрием евростандартите в това отношение, категоричен бе д-р Балкански.