/ ТЕЦ Варна; www.cez.bg, архив
„В никакъв случай не е съмнително, че Ахмед Доган е купил 70% от ТЕЦ-Варна, защото това е много важна централа”, коментира енергийният експерт Иван Хиновски в студиото на „Тази сутрин” по бТВ.

ДПС за сделката за ТЕЦ „Варна”: Доган може да купува каквото поиска

Справка в Търговския регистър показва, че компанията „Сигда”, която притежава ТЕЦ-Варна, се управлява от бившия транспортен министър Данаил Папазов. След 4 септември собствеността е поделена между двете му деца и Ахмед Доган. Почетният председател на ДПС държи 70%, а Ивелина и Станислав Папазови си поделят останалите. За колко е сключена сделката не е ясно.

Иван Хиновски
Иван Хиновски; снимка: bTV

По думите на Хиновски централата била в тежко финансово положение, но тази сделка безспорно е положителна за българската енергетика.

„Тази електроцентрала е ключова за Европа”, заяви Хиновски. Той подчерта, че държавата няма нищо общо с тази сделка. Новият собственик ще обнови ТЕЦ-Варна, подчерта експертът.

Ахмед Доган купил част от активите на ТЕЦ „Варна”

Хиновски е категоричен, че ТЕЦ-Варна ще бъде използвана като газова централа. По думите му, най-апетитната част от централата е пристанището, може да бъде използвано като „Натовско” пристанище, защото отговаря на всички критерии.

Той коментира още, че Доган е много модерен политик, интересува се от различни сектори, където има развитие, и това е един много умен ход.