Две години от пламването на Пламен Горанов
Две години от пламването на Пламен Горанов / Dariknews.bg, архив

Часът е 7,24 часа сутринта на  20 февруари. Точно преди две години. Пред сградата на община Варна се появява млад мъж, който държи плакат с надпис: "Оставка на Киро и целия общински съвет до 17,00 ч на 20.2.2013 г." През рамо е преметнал червена туба. Пламен Горанов се изкачва по стълбите, сваля раницата си и се залива с течността от тубата. Двама общински полицаи се приближават към младия мъж, за да разберат какво прави.

Той обаче прави две крачки назад и извиква "Не се доближавай, ще се запаля!". В дясната си ръка държи запалка. Полицаят пристъпва напред и посяга към тубата.

В този момент Пламен пламва. Полицаят започнва да го гаси с ръце, а колегата му търси вътре пожарогасител. Неизвестен шофьор спира, вади от колата пожарогасител и започва да гаси огъня.

Пламен е загасен около 7.30ч. Изгарянията обаче са фатални. "Киро, Киро... сега трябваше да съм на почивка в Анталия...”, са последните му думи пред общината. По-късно в линейката той изрича: „Не исках да се убивам...”

Получил 80% изгаряния, Пламен издъхва навръх националния празник 3 март. Три часа след самозапалването му правителството на Бойко Борисов подава оставка. Три дни след смъртта му от общината си отива и Кирил Йорданов.

Разследването за смъртта на 36-годишния варненец бе прекратено с мотива, че няма установено престъпление. То започна като проверка за евентуално подбудителство към самоубийство срещу неизвестен извършител, а срокът за приключването на делото беше удължаван три пъти.

От лятото на 2012 г. Пламен Горанов започнал да споделя с приятели, че не е доволен от управлението на града и по-специално от отношението на кмета Кирил Йорданов към решаване на проблемите. През месец февруари 2013 г., Горанов се включил активно в избухналите масови граждански протести, като участвал винаги, когато можел и първоначално бил много ентусиазиран, но по-късно изразил мнение, че с протестите нищо няма да се промени, а само ще се сменят едни управляващи с други. Въпреки това, Горанов продължавал да участва в протестните митинги, но обяснявал на приятелите си, че неговия протест не е срещу енергоразпределителното дружество, а срещу кмета на града и общинския съвет. В тази връзка имал намерение да изработи чучело на кмета на града, което смятал да запали. През периода 17.02.2013 г. - 19.02.2013 г., продължил участието си в протестните шествия, но не бил доволен от развитието им, като считал, че хората не знаят за какво протестират и какво искат. Самият той, продължавал да негодува срещу управлението на града и споделил, че е по-добре да отиде да се запали пред общината. Същевременно Горанов планирал пътуване до курорта Анталия, в Турция, заедно със свои приятели, където имал намерение да се катери.

Паметта на Пламен Горанов ще бъде почетена с мирно шествие. То ще тръгне в 19:15 часа от общината в посока Катедралата. В храма всеки, който желае, ще запали свещ в памет на младия мъж.