/ svetaanna-varna.com
Преди месец в отделението са оперирали две деца с общо тегло 1500 грама
Д-р Румен Христов
100058
Д-р Румен Христов
  • Д-р Румен Христов
Отделението по детска хирургия във варненската болница „Света Анна” се нуждае от лапароскопска апаратура. От съществена необходимост е и мобилен апарат за инхалационна анестезия, който се очаква като дарение чрез инициативата „Българската Коледа”. Това разкри в интервю за Дарик началникът на отделението д-р Румен Христов. По думите му, има нужда детската хирургия във Варна да бъде вкарана в 21-и век .

„Технологията в медицината остарява за 3 до 5 години. Дори само това означава, че имаме непрекъснати нужди”, изтъкна още д-р Христов, който е и републикански консултант по детска хирургия. 

С осигуряването на анестезиологичния апарат ще се създаде възможност дейността в отделението да не спира, тъй като обслужва малките пациенти на цяла Североизточна България. Почти няма оперативна интервенция, която да бъде без задължително обезболяване на детето. Новият апарат е необходим, защото използваният в момента е „стар и изпълнил всички възложени му задачи”. Освен това предизвиква напрежение у медицинския персонал, посочи детският хирург.

По-голяма част от апаратурата в отделението е дарена чрез различни инициативи. Непрекъснато се появяват желаещи хора да даряват, като последното дарение представлява 10 стола за болничните стаи. 

Най-честата причина за планови операции в Отделението по детска хирургия в „Света Анна” са различни видове хернии. Често срещани причини за интервенции са и вродените аномалии и травмите, особено през лятото, обясни д-р Христов.

Преди около месец на специалиста му се е наложило в един и същи ден да оперира две преждевременно родени деца с общо тегло 1500 грама. Развиват се както технологиите, така и познанията на родителите, каза още д-р Румен Христов, който увери, че в отделението се прави най-доброто за децата.

Целият разговор с д-р Христов е в прикаченото аудио.