Д-р Милен Врабевски
Д-р Милен Врабевски / източник: БГНЕС, архив
Д-р Милен Врабевски: Не искам да ни учат на демокрация онези, които довчера биеха черните си хора
94691
Д-р Милен Врабевски: Не искам да ни учат на демокрация онези, които довчера биеха черните си хора
  • Д-р Милен Врабевски: Не искам да ни учат на демокрация онези, които довчера биеха черните си хора
Аз съм против това да се вкарват пари отвън, за да се градят политики тук. Не искам да ни учат на демокрация хора, които довчера не пускаха жените си да гласуват или биеха черните си хора. Това заяви в интервю за Дарик председателят на Фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски. Той добави, че предпочита държавата ни да бъде мерило за правилните ценности и толерантността, която винаги е доминирала в тази държава.

В момента Фондация "Българска памет" разработва проект съвместно с Държавния архив, който ще покаже колко хора са били спасени по време на Втората световна война. „При все, че сме били съюзник на Хитлер, имаме собствена политика и се грижим за хората, достойни граждани на Европа. Това е традиция при нас. И няма нужда отвън някой да ни чете лекции как се прави. Достатъчно гордо изживяхме нелекия си преход, продължаваме да компенсираме загуби от него, но можем да се справяме сами със ситуациите”, коментира още д-р Врабевски, който тази година бе обявен за Почетен гражданин на Варна.

Д-р Милен Врабевски: Преходът е много грозен период от историята ни

За поредна година Фондация "Българска памет" събира на есенен семинар във Варна младежи от България с техни връстници от българската диаспора. Мотото на инициативата тази година е „Поколение Европа - новата вълна предприемачи“.

Културно-образователната инициатива за европейска интеграция на младите ни сънародници от историческата диаспора започва днес и ще продължи до 29 септември. Участие във форума  ще вземат младежи от 7 държави – Албания, Сърбия, Македония, Украйна, Молдова, Румъния и България ( от Тервелско и Западните Родопи).

"Българска Памет" отново събира българчета на семинар по родолюбие

90 на сто от участниците в първите семинари на Фондация „Българска памет” са реализирани професионално в България, разкри д-р Милен Врабевски „В условията на демографска криза вливаме нова кръв, използвайки този много важен резерв на геннофонда, какъвто е българската диаспора”, отбеляза той.

Ние не сме източник на емигранти, а държава с цивилизационен ценз от хилядолетия. И смятаме, че можем още много да дадем на Европа и затова възпитанието в преклонение пред подвига на предците е фактор, който улеснява родолюбивото възпитание. От там и мотивацията да останеш в държавата си и да дадеш максимума от себе си за нейното правилно развитие".

35 деца са се родили след успешни ин витро процедури, подпомогнати финансово от Фондация „Българска памет”. Според  д-р Врабевски, трябва да се наложат моделите на успели в тази посока държави като Чехия, Ирландия и Франция, да се насърчава раждаемостта и да се рекламира дори колко е хубаво да имаш собствени деца.