Цитаделата – най-хубавата сграда отпреди Освобождението
Цитаделата – най-хубавата сграда отпреди Освобождението / снимка: Дарик Варна

„Сградите на Варна” е поредица на в-к „Народно дело” в съавторство на изследователя Георги Кацарски, арх. Юлия Железова и арх. Живко Железов. В последната си рубрика екипът разказва историята на сградата, която е дом на Дарик радио Варна и която наричаме "Цитаделата".

Вароша, или Гръцката махала, е старата част на Варна. Тя отдавна е загубила предишния си вид и е трудно да определим границите й. Условно това е градът на изток от пл. „Екзарх Йосиф”, ул. „Колони” и бул. „Княз Борис І”. В маршрута има много и интересни архитектурни паметници, но те са разпръснати и без последователност ще посетим повечето от тях.

На стотина метра от църквата на ул. „Хан Крум“ са разкрити останките на голямата християнска базилика на Одесос, построена  през ІІ-ІV в. сл.Хр.

На ул. „Княз Батенберг“ № 41 се намира най-хубавата частна къща отпреди Освобождението не само във Вароша, но и в цяла Варна. Това е къщата на богатия варненец хаджи Янаки Флори.

Хаджи Янаки Флори е българин, роден в с. Добрина, Провадийско, но се гърчее. Забогатява по време на Кримската война. Има кантора в Одеса.

Къщата е построена през 1865 г. по италиански проект в стил италианско палацо. Наричана е още Богдановата къща поради близостта си с известната в миналото Богданова чешма. През 1878-1879 г. там се настанява временното руско управление. От 1893 до 1898 г. се използва от Девическата гимназия, а от 1900 до 1910 г. - от Морското училище. По молба на царица Елеонора синът на Янаки Флори - д-р Иван (Флори) Флори, предоставя къщата на общината за училище за глухонеми деца. След 1944 г. тя е национализирана и се използва като училище за слепи деца, а от 1968 г. - за детска градина.

Къщата е реституирана и продадена от наследниците на сдружението „Българо-немско социално дело” и препродадена на Дарик радио.

Сградата е проектирана по подобие на летните дворци в Одеса. В основен план е симетрична, като главната фасада е разположена в двора. Цокълът е дълбоко фугиран. В централната ос е изграден ризалит, където в колонада е изграден входът. Над входа е поставен балкон с метален парапет. Завършек на ризалита е бароков фронтон с три засводени прозореца, над които е изписана годината 1865. Прозорците по всички фасади са с пластични рамки. На първия етаж над тях са поставени козирки. Ъглите на фасадите са фланкирани с лизени, изградени от профилирани каменни блокчета, релефно издадени и шахматно поставени над мазилката. Главният корниз е профилиран и преминава през всички фасади.

*Според информацията, с която разполагаме за Цитаделата в Дарик радио Варна, къщата е построена през 1864 година. Възможно е обаче работата по нея да е приключила през 1865 г. и това да е причината точно тази дата да е изписана на фасадата на сградата. Така или иначе, скоро ЦИТАДЕЛАТА ще навърши 150 години - възраст, която прави къщата на Дарик една от най-старите и поддържани сгради във Варна.

Още снимки и история за Цитаделата може да видите ТУК.