Честото безводие във Виница ще продължи поне до юни
Честото безводие във Виница ще продължи поне до юни / Sofia Photo Agency, архив
Честото безводие във "Виница" ще продължи поне до юни
71112
Честото безводие във "Виница" ще продължи поне до юни
  • Честото безводие във "Виница" ще продължи поне до юни

Честите спирания на водата във „Виница“ ще тормозят жителите поне до юни. Дотогава ще продължи изграждането на последния етап от канализацията в квартала, което е причина за почти ежедневното безводие. Освен че се полагат тръби за новата канализация, се подменя и съществуващият водопровод, обясниха за Дарик от ВиК.

„Канализацията се изгражда на голяма дълбочина и успоредно на нашия водопровод, който е етернитов и не може да понася никакви странични въздействия и натоварване. Затова той много често се къса. В тази връзка съвместно с общината направихме една среща, на която се договорихме на всички улици, през които ще минава канализацията, да бъдат подменени уличните водопроводи и водопроводните отклонения до тротоарен кран. Заради технологията на изпълнение се налага първо да се извърши подмяната на уличния водопровод и след това да се прави канализацията, което е причина за спирането на водоподаването“, каза пред Дарик главният инженер на ВиК Петър Карагьозов. Той уточни, че ще бъдат сменени общо около 1 км тръби.

Не всяко пресъхване на чешмите във „Виница“ обаче е в резултат на ВиК ремонтите. Заради честите спирания на водата се получават и косвени аварии.Тези повреди са извън участъка, в който се полагат новите тръби, и по тази причина понякога се налага да се спира водата нощно време и на повече абонати, добави инж. Карагьозов.

Подмяната на водопровода в част от „Виница“ и изграждането на новата канализация със сигурност няма да сложат край на авариите в крайния квартал. Тръбите са етернитови, на преклонна възраст, с отдавна изтекъл срок на и плачат за подмяна.

„Ние от ВиК нямаме финансовата възможност да подменим цялата водопроводна система. Евентуално могат да се водят разговори с общината за съвместни бъдещи действия в тази посока“, коментира инж. Карагьозов.

От общината също казват, че повредите по силно амортизираната водопроводна мрежа няма как да спрат. Водопроводите, които засягат „Виница“ и курортните зони, са изграждани през 50-те и 60-те години и за подмяната им са необходими да значителни инвестиции,  коментира пред Дарик зам.-кметът по инфраструктурата инж. Христо Иванов, който е бивш заместник-директор на „Водоснабдяване и канализация“.

„Трябва да е ясно, че държавата трябва да има политика за осигуряване на необходимите финансови средства – било то по оперативна програма, било по бюджетни средства. Защото необходимите инвестиции са в изключително висок размер – те са непосилни нито за бюджета на Община Варна, нито за оператора“, каза инж. Иванов.