Центърът за психично здраве търси пари за ремонт
Центърът за психично здраве търси пари за ремонт / sxc.hu, архив

Искане за основен ремонт на сградата, в която би трябвало да се помещава Центърът за психично здраве след сключване на предстоящ договор, бе отправено към комисията по собственост и стопанство на днешното заседание. Съветниците разгледаха писмо от управителя на центъра д-р Цветелина Търпоманова. В него тя посочва, че нужната сума за ремонта възлиза на близо 51 хил. лева. Членовете на комисията не дадоха свое становище по въпроса заради липса на подробни количествено стойностни сметки. 

Към момента центърът продължава да се помещава в сградата на МБАЛ „Св. Анна“, въпреки че контрактът с нея е прекратен преди няколко месеца. Д-р Търпоманова обяснява, че предвид липсата на подходящо друго помещение ползват настоящото. Те плащат като ежемесечно обезщетение на МБАЛ „Св. Анна“ месечния наем по прекратения договор.

Предстоящото подписване на нов договор е с   ДКЦ „Св. Иван Рилски-Аспарухово-Варна“ за предоставяне на безвъзмездно право на ползване на обект, който се намира в сградата на здравното заведение. Той представлява обособена част с площ от 128 кв. м. от ниското тяло на сградата. Състои се от двоен лекарски кабинет, помещение за търговски цели, лекарски кабинет с манипулационна, складово помещение, чакалня, санитарен възел и входно антре.

След сключване на договора центърът ще трябва да освободи замените площи към настоящия момент, обяснява д-р Търпоманова и допълва, че фактически е невъзможно нанасянето в новия имот заради нуждата от основен ремонт. Необходимата сума от 51 хил. лева обаче не е гласувана и предвидена в бюджета на дружеството.

Управителката уведомява, че докато не бъде приведен във вид имотът, няма да могат да бъдат освободени помещенията, които се ползват към момента в МБАЛ „Св. Анна“. Това означава, че ще трябва да продължи да се плаща ежемесечно обезщетение в размер на наема по прекратения договор.

Част от общинските съветници изразиха мнение, че е добре исканите средства да не минават през „Инвестиционна политика“, а през общинско предприятие, което може да извърши ремонта. Те изразиха съмнение в размера на представената сума. По думите им подобен ремонт би възлязъл на много по-малко пари. Това бе причината да поискат за следващото заседание, на което ще представят и окончателното си становище, подробен разчет на сметките.

Управителят на общинското предприятие "Строителство и ремонт" инж. Звездин Стоилоков пък обясни, че към момента не разполага с достатъчно персонал и техника. Той допълни, че подобен ремонт би могъл да бъде извършен, но най-рано през пролетта.