Близо половината от мандрите във Варненско ще правят деликатеси
Близо половината от мандрите във Варненско ще правят деликатеси / DarikNews.bg, архив

40% от мандрите във Варненска област са пожелали да произвеждат „имитиращи продукти” с палмови и други растителни мазнини вместо от мляко, сочат данните на Областната дирекция по безопасност на храните.

Регистрираните млекопреработвателни предприятия в областта са само 5. Три от тях са заявили, че ще произвеждат сирене и кашкавал изцяло от мляко. Другите две са поискали да преминат само на производство от заместители, каза пред Дарик д-р Живка Манева, шеф на местната дирекция по безопасност на храните. По думите й в областта няма мандри, които да са обявили, че временно ще преустановят дейността си.

Промени в наредба на земеделското ведомство задължиха собствениците на млекопреработвателни фирми да обявяват по кой от двата начина ще работят занапред – дали ще произвеждат сирене само от мляко, или само от палма.

Д-р Манева припомни, че мандрите имат право да преминават от един вид производство към друг.  Производителите на „имитации” могат да започнат да произвеждат истински млечни продукти по всяко време. Обратното обаче може да се прави веднъж на шест месеца. Това означава, че поне половин година ще продължава производството изцяло от мляко, преди да бъде разрешена промяната.

От началото на годината експертите на дирекцията са направили 140 проверки на щандове за млечни изделия, за да проверят дали се спазват новите правила за продажба на такива продукти. От 1 януари е в сила изискването имитиращите млечни изделия да се продават на отделен щанд, за да не се заблуждават потребителите.

„Връчени са 113 предписания. Нарушенията са преди всичко в обекти за търговия на дребно”, поясни д-р Манева.