Бивша уредничка на галерия подменила шедьоври и продала оригиналите във Варна
Бивша уредничка на галерия подменила шедьоври и продала оригиналите във Варна / Sofia Photo Agency, архив

39-годишната Марина Персенгиева, бивша уредничка на галерия „Петър Персенгиев" в Нови пазар е задържана за 72 часа. Тя е привлечена като обвиняема за длъжностно присвояване в особено големи размери. Това съобщиха за Дарик от ОД на МВР-Шумен.

В хода на започнало през 2009 година досъдебно производство е установено, че в галерия „Петър Персенгиев" в Нови пазар са подменени 9 картини акварел на проф. Васил Стоилов и 86 графики. Общата стойност на произведенията на изкуството, по експертна оценка, е около 70 000 лева. Оригиналите на акварелите били продадени във Варна от бившата уредничка, като на тяхно място са оставени копия. Два от акварелите - портрет на Владимир Димитров- майстора и „Момиче от Мексико", оценени съответно на 7.500 и 7.000 лева, са открити в аукционна къща в София.

Според събраните доказателства всички акварели са продавани през пролетта на 2004 година във Варна. Преди това бившата уредничка е възложила на художник от Нови пазар да ги нарисува, по дадени от нея снимки и размери, на които трябвало да отговарят. За около три месеца художникът е изпълнил поръчката, като за всяко копие му е платена сума между 100 и 200 лева. Графиките от галерията, на стойност около 29 000 лева, са заменени с ксерокопия.

През 2008 година уредничката на галерията напуснала работа. Назначеният на нейно място уредник се усъмнил в автентичността на произведенията. Подал сигнал до кмета и до Министерството на културата. През месец декември е образувано досъдебно производство.

Вчера, с постановление на наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура Шумен, бившата уредничка е задържана за 72 часа и е привлечена като обвиняема за длъжностно присвояване в особено големи размери. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години.